Utečenecké návaly, politické otrasy a revolúcia. Politológ opísal možné následky pandémie
04 | 04 | 2020 I Timotej Dudka

 Uznávaný politológ Fareed Zakaria opísal pre Washington Post predpoveď dopadu pandémie koronavírusu. Obáva sa, že sa nachádzame na začiatku série stupňujúcej sa globálnej krízy, informuje portál Eurosprávy. Politológ očakáva politické otrasy, utečenecké vlny, ako aj revolúcie.



Najskôr zdravotníctvo, potom ekonomika

Ak veľmoci nenájdu spôsob, ako spolupracovať a spoločne čeliť problémom, nebude možné vrátiť sa k tomu, čo aspoň vzdialene pripomína normálny život, uviedol Zakaria. Za prvoradý problém označuje krízu zdravotníctva, nasledovať bude paralýza ekonomiky, ktorej rozsah ešte len začíname objavovať.

„Len za dva uplynulé týždne Spojené štáty prišli o 10 miliónov pracovných miest, čo presiahlo celkových 8,8 milióna pracovných miest v priebehu 106 týždňov počas recesie z rokov 2008 - 2010,“ uviedol Zakaria. Dodáva, že to je iba začiatok eskalácie.

Ďalej sa podľa neho určite objaví riziko bankrotu mnohých krajín. Taliansko napríklad vstúpilo do krízy s najvyššou mierou verejného dlhu z krajín Európskej únie a treťou najvyššou celosvetovo. Podotýka, že dlh krajiny veľmi rýchlo narastie, pretože bude míňať peniaze na boj s ekonomickými vplyvmi pandémie Covid-19.

Koniec Európskej únie?
Komentár Judith Bergman, právničky, politickej analytičky, komentátorky a významnej spolupracovníčky Gatestone Institute. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Dušan Guman


Taliansko je pritom treťou najväčšou ekonomikou v Európe, ale len jednou z mnohých európskych krajín, ktoré čelia finančnému kolapsu. Toto riziko prichádza v čase, keď sa potápajú aj tie najdynamickejšie európskej ekonomiky, ktoré často poskytujú peniaze a garancie na záchranné pôžičky. Nemecko, ktoré nezažilo 40 rokov plnohodnotnú recesiu, je nútené tento rok odpísať 5% HDP.
Výbuch v rozvojovom svete

Nasledovať bude výbuch v rozvojovom svete, očakáva Zakaria. Konštatuje, že počet nakazených v krajinách ako India, Brazília, Nigéria a Indonézia je zatiaľ nízky, ale to je najmä kvôli tomu, že sú menej napojené na obchod a turizmus ako rozvinuté štáty a navyše otestovali veľmi málo ľudí, takže nízky počet nakazených je "udržiavaný umelo".

„Ak nebudeme mať šťastie a neukáže sa, že teplota ničí vírus, tieto krajiny budú všetky zasiahnuté a to veľmi tvrdo,“ pokračuje politológ pre Washington Post. Pripomína tiež, že rôzne krajiny majú finančné problémy a výpadok príjmu z daní v kombinácii s potrebou nových vysoko rozpočtových dotácií ich môže ľahko poslať do veľkej ekonomickej depresie.

Ako Sulík nepochopil Matovičov mentálny blackout
Medzi Matovičom a Sulíkom to iskrilo už pri tvorbe koalície. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Pavol Jesenský


„Potom sú tu ropné štáty a aj keby sa spor medzi Saudskou Arábiou a Ruskom vyriešil, momentálne je dopyt po rope veľmi nízky a tak skoro ani nenarastie,“ uviedol Zakaria. Nemenovaný predstaviteľ ropnej spoločnosti mu údajne oznámil, že očakáva prepad ceny k 10 dolárom za barel, kde zostane.

Treba si uvedomiť, čo to bude znamenať pre krajiny ako Líbya, Nigéria, Irán, Irak či Venezuela, kde príjmy z ropy tvoria drvivú väčšinu štátnych príjmov, ale sú ziskové len pri cene aspoň 60 dolárov za barel, upozorňuje komentátor. Politológ očakáva politické otrasy, utečenecké vlny, ako aj revolúcie, ktoré svet nevidel dlhé desaťročia, prinajmenšom od rozpadu Sovietskeho zväzu.

Nutná je spolupráca

Problém spočíva v tom, že svet vstúpil do pandémie silne zadlžený, čo platí pre vlády aj súkromné ​​subjekty, kedy pri celkovom ročnom výkone svetovej ekonomiky 90 biliónov dolárov dosahuje svetová ekonomika výšku dlhov 260 biliónov a len v dvoch najväčších ekonomikách, Spojených štátoch a Číne, je celková výška verejných či súkromných dlhov 210%, resp. 310% ich ročného HDP.

„To by šlo zvládnuť lepšie, ak by tu nebol druhý problém,“ pokračuje Zakaria. Za ten považuje skutočnosť, že kríza nastala v čase, keď sa rúca globálna spolupráca a jej tradičný líder a organizátor, Spojené štáty, na túto rolu úplne rezignoval.

Minulý mesiac summit G7 nedokázali ani len vydať spoločné stanovisko, pretože Spojené štáty odmietli podpísať čokoľvek, čo chorobu neoznačovalo ako „čínsky vírus“, čo pripomína detinské hádky, poukazuje politológ. Deklaruje, že základom akéhokoľvek globálneho úsilia musí byť úzka spolupráca medzi Washingtonom a Pekingom, ale namiesto toho sa ich vzťahy prudko zhoršujú a obe strany odmietajú svoju vinu tým, že obviňujú tú druhú.

Rakúsko zakrýva symboly EÚ, Taliansko ich nahrádza ruskou vlajkou. Západ končí a Čechov čaká veľká úloha
Udalosti okolo koronavírusu potvrdili, že Západ už stratil postavenie svetového hegemóna. Aj Európska únia je mŕtva. Rovnako skončila doba globálneho nomádstva. Ľudstvo však rozhodne lepšie nebude. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič


Neúspechom bola aj následná schôdzka skupiny G20. EÚ si takisto uvedomila závažnosť a rozsah pandémie pomerne neskoro. Stanovisko predsedkyne Európskej centrálnej banky potom viedlo k najväčšiemu prepadu talianskych akciových trhov v histórii krajiny.

Zakaria sa však pýta, čo je možné dosiahnuť väčšou globálnou spoluprácou. „Keďže sa stratégia zadržať následky pandémie do veľkej miery spolieha na cestovanie, bolo by oveľa efektívnejšie, ak by zákazy cestovania a ich odporúčania boli koordinované,“ odporúča Zakaria.

Počas recesie z rokov 2008 - 2009 centrálne banky a vlády spolupracovali pri fixovaní finančnej krízy a bez podobnej spolupráce a pomoci teraz krajiny ako Irak a Nigéria „explodujú“, čo by zrejme vyústilo do masívnych návalov utečencov, tým pádom aj do rýchlejšieho šírenia vírusu či terorizmu.

Ak bohaté krajiny strategicky vyčlenia financie a budú zdieľať informácie, urýchli to vývoj liekov a vakcíny. Pokiaľ ide o znovuotvorenie ekonomík, koordinovaná akcia ohľadom obchodu a cestovania by bola zrejme tou najlepšou medicínou, súdi politológ. Dodáva, že problém, ktorému čelíme, je široký a globálny, ale reakcia je stále viac úzka a individuálna.

Čipovanie ľudí pod zámienkou očkovania? (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD