Matovič to s bičovaním emócií a svojim marketingom už preháňa
04 | 04 | 2020 I Aneta Leitmanová

Jeden deň blackout, druhý deň lockout, tretí deň vyhrážky, že zúfalá situácia potrvá ešte rok. To je „realita“, ktorou nás každý deň zásobuje novopečený premiér.


Áno, ľudia síce bažia po informáciách, ale už začína byť veľmi ťažké prekryť, že Matovič v skutočnosti pokračuje vo svojom marketingovom štýle, ktorý mu pomohol vyhrať voľby. Ale niekoľhohodinové tlačovky na dennej báze, to už je príliš.

Okrem toho sa
Ako Sulík nepochopil Matovičov mentálny blackout
Medzi Matovičom a Sulíkom to iskrilo už pri tvorbe koalície. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Pavol Jesenský
so Sulíkom, niektoré vyjadrenia sú nejasné, niektoré dokonca protirečivé. Výsledkom je, že doterajšie vystupovanie premiéra v boji proti koronavírusu môže mať nepriaznivý vplyv na jeho dôveryhodnosť u ľudí, povedal agentúre SITA politológ Jozef Lenč.

A nedôvera voči premiérovi je závažná vec, najmä ak sú ľudia v panike. Podľa
Ohrozenie novým koronavírusom cíti 82 percent Slovákov
Ohrozených novým koronavírusom sa cíti 82 percent Slovákov, predovšetkým ide o seniorov nad 65 rokov, najmenej ohrození sa cítia mladí ľudia do 29 rokov. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | TASR
prieskumu agentúry Ipsos napríklad v rozmedzí dvoch týždňov vzrástol u Slovákov pocit ohrozenia zo 78 na súčasných 82 percent.

Gates a mrazivá záhada koronavírusu (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Iste nemožno úplne novým ľuďom, ktorý zrazu „vyfasovali situáciu s koronavírusom" chcieť, aby všetko šliapalo ako hodinky. Na situáciu síce neboli pripravené ani ostatné štáty a Pellegriniho vláda tiež nereagovala právne promptne.

Nová vláda rokuje o eurofondoch a vyzerá to, že aj balík pomoci podnikateľom nadobudne onedlho zmysluplné a reálne kontúry. Ale práve u nového premiéra je zjavné, že celkom nevie kam z konopí. Testuje sa síce viac, ale ani zďaleka to nie je vyhlasovaných 3 tis. osôb denne.

Nové rúška, okrem tých, čo kúpil Kičura nedošli a ventilátory zo Starej Turej sú ešte dosť ďaleko, aby mohli začať fungovať. Matovič tak radšej aj naďalej robí to, čo mu ide najlepšie. Marketing. Pretŕča sa pred kamerami a každý deň vysúka niečo nové, čo v konečnom dôsledku ešte aj tak nie je isté a riešenia sú v nedohľadne a všetko toto namiesto toho, aby konečne začal riadiť chod tohto štátu.

Aj ľudia už toho začínajú mať dosť. Len pre zaujímavosť, spisovateľ Gustáv Murín už dokonca kvôli Matovičovým vyjadreniam na neho podal trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy. Iste, napríklad maturanti sa môžu potešiť z posunutia maturít, ale ľudia už napríklad podľa spomínaného prieskumu agentúry Ipsos začínajú niektoré preventívne opatrenia vykonávať v čoraz menšej miere, ako doposiaľ. Jednoducho aj dva týždne byť zatvorený doma je už dlho.

V Británii sa kradne ako za vojny. Zlodeji idú po toaleťáku, špekulanti ponúkajú falošné testy
Správy o dobrých skutkoch a nezištnom dobrovoľníctve počas pandémie koronavírusu naplnili britské médiá. Ľudia však okrem nebezpečného vírusu musia čeliť aj jedincom, ktorí vedia terajšiu situáciu bravúrne zneužívať. Píše portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Dominik Simon


"Napríklad jedny z najčastejšie vykonávaných opatrení, teda pravidelné umývanie rúk a vyhýbanie sa frekventovaným miestam, uviedlo aktuálne o šesť percent menej ľudí ako pred nedávnom. Podobne, o deväť percent menej ľudí obmedzuje využívanie hromadnej dopravy" a prestávajú sa obávať cestovať, priblížil Roman Pudmarčík z agentúry Ipsos.

Okrem toho premiér desí ľudí, že nám vraj podobná situácia hrozí možno ešte rok. Možno áno a možno nie. Lebo dokonca aj informáciu o tom, že Slovensko je treťou najbezpečnejšou krajinou sveta, ktorá si dokáže poradiť so šíriacou sa pandémiou, už bola spochybnená. Do kedy to teda ešte potrvá, naozaj nevie nikto a Matovičova "pravda, že to ani on netuší", vyznieva čoraz desivejšie.

Ľudia možno ešte ako tak prežijú Veľkú noc, ale určite nie zatvorení doma. Nechajú sa dovtedy možno ešte bičovať premiérovými nejasnými správami, ale potom sa začnú zo svojich domov tlačiť von. Ešte omnoho viac budú tlačiť podnikatelia, zamestnanci a určite aj iní bežní ľudia. Takže túto Veľkú noc by premiérovi určite studená sprcha pomohla, lebo ak Slovensko nevstane z mŕtvej krajiny späť do života, nebude už ani viery v šťastný koniec tohto príbehu.

Utečenecké návaly, politické otrasy a revolúcia. Politológ opísal možné následky pandémie
Uznávaný politológ Fareed Zakaria opísal pre Washington Post predpoveď dopadu pandémie koronavírusu. Obáva sa, že sa nachádzame na začiatku série stupňujúcej sa globálnej krízy, informuje portál Eurosprávy. Politológ očakáva politické otrasy,... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Timotej Dudka