Vládny balík opatrení „Lex korona“ zohľadnil finančné požiadavky krajov, tvrdí Viskupič
03 | 04 | 2020 I SITA

Vládny balík opatrení Ministerstva financií SR „Lex korona“ zohľadnil aj finančné požiadavky samosprávnych krajov. V tlačovej správe Združenia samosprávnych krajov SK8 to uviedol jeho predseda Jozef Viskupič. Parlamentom schválené vládne opatrenia umožnia krajom napríklad čerpať financie na bežné výdavky aj z rezervných fondov, kapitálových príjmov a úverov.


Zmeny rozpočtu, ktorými sa vykonáva použitie peňažných fondov a úverov na úhradu výdavkov, bolo doteraz možné vykonať do 31. augusta príslušného roka. Novela zákona umožňuje predĺžiť tento termín do 31. decembra, aby samosprávy mohli použiť financie z úveru či peňažných fondov v prípade potreby do konca roka.

Vláda tiež akceptovala žiadosť SK8, aby pri nákupoch materiálu, prístrojov, zariadení a služieb za účelom zamedzenia šírenia pandémie a pri bezprostrednom ohrození života mohli župy využívať aj preddavky. To znamená, že bude možné dodávateľom poskytnúť okamžité zálohové platby, a to aj bez existujúceho zmluvného vzťahu. Opatrenie urýchľuje proces nákupov nevyhnutných pomôcok v mimoriadnych situáciách.

Slovensko musí mať dostatok ihiel a striekačiek, pretože očakávaná vakcína na COVID 19 prinesie najmasívnejšie očkovanie v dejinách
Štátne hmotné rezervy aj štát ako taký sa od utorka 31.marca 2020 začal naozaj zaujímať o možnosti a kapacity firmy Chirana T.Injecta zo Starej Turej. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


„Všetky tieto opatrenia zjednodušia samosprávam život a župy budú môcť flexibilnejšie reagovať na aktuálnu situáciu. Neriešia však samotné výpadky finančných príjmov rozpočtov samosprávnych krajov. V krátkom čase chceme rokovať s ministrom financií o opatreniach, ktoré by riešili očakávaný masívny výpadok v ich príjmoch. Bude veľmi dôležité, aby aktuálna kríza nemala, v konečnom dôsledku, zásadný dopad na poskytovanie služieb pre verejnosť,“ uviedol Viskupič.

Samosprávne kraje v tomto aj v budúcom roku očakávajú výrazný výpadok bežných príjmov, napríklad z podielovej dane. Celkový výpadok pre župy, podľa odhadu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, je viac ako 254 miliónov eur.

Google začal zverejňovať dáta o pohybe ľudí počas pandémie
Spoločnosť Google bude počas pandémie koronavírusu zverejňovať údaje o pohybe ľudí. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že technologický gigant bude spočiatku publikovať detaily o rôznych typoch miest, ktoré ľudia navštevujú, v 131... Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


Župy majú zároveň značné neplánované výdavky s opatreniami, ktoré prijímajú proti šíreniu koronavírusu. Samosprávy očakávajú aj nižšie príjmy v spojitosti s uzatvorením jedální a internátov, či obmedzeniami vo verejnej doprave.

SK8 predstavuje združenie všetkých samosprávnych krajov na území Slovenska. Jeho hlavným cieľom je obhajovať záujmy samosprávnych krajov a ich obyvateľov pri rešpektovaní ich autonómneho postavenia, aktívne ovplyvňovanie rozvoja samosprávnych funkcií, zjednocovanie postupov členov združenia pri vykonávaní zverených kompetencií a navrhovanie riešení príslušným orgánom samosprávy.

AKTUALIZÁCIA: Za štvrtok pribudlo 24 nových prípadov koronavirusu
Vo štvrtok pribudlo 24 nových prípadov ochorenia COVID-19. Na tlačovej konferencii o tom v piatok informoval predseda vlády SR Igor Matovič. Za uplynulý deň sa otestovalo 1454 vzoriek. Celkový počet prípadov na toto ochorenie je tak na Slovensku... Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA