O opatreniach v zdravotníctve sa bude rokovať v zrýchlenom režime
03 | 04 | 2020 I TASR

Posunutie splatnosti marcových sociálnych a zdravotných odvodov pre časť zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) až na koniec júla parlament prerokuje v zrýchlenom režime už na aktuálnej schôdzi.


Národná rada SR totiž schválila návrh vlády, aby sa poslanci návrhom novely zákona o sociálnom poistení zaoberali v skrátenom legislatívnom konaní. Za skrátené konanie hlasovalo všetkých 100 prítomných poslancov.

Zamestnávateľom a povinne poisteným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ktorých obrat alebo príjem z podnikania klesol najmenej o 40 percent, sa podľa návrhu novely posunie splatnosť poistného na sociálne a zdravotné poistenie za marec z apríla na koniec júla tohto roka. Spôsob určenia poklesu čistého obratu a príjmov z podnikania má stanoviť vláda nariadením.

"Poistné, ktoré platí zamestnanec, a odvádza ho jeho zamestnávateľ, je zamestnávateľ naďalej povinný odvádzať v pôvodných termínoch splatnosti," uvádza sa v schválenom materiáli. Vláda bude môcť zároveň nariadením stanoviť aj ďalšie obdobie, ktorého sa bude týkať odklad povinnosti platenia poistného.

Slovensko musí mať dostatok ihiel a striekačiek, pretože očakávaná vakcína na COVID 19 prinesie najmasívnejšie očkovanie v dejinách
Štátne hmotné rezervy aj štát ako taký sa od utorka 31.marca 2020 začal naozaj zaujímať o možnosti a kapacity firmy Chirana T.Injecta zo Starej Turej. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


V skrátenom legislatívnom konaní budú poslanci rokovať aj o návrhu zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením COVID-19 v oblasti zdravotníctva. Distribúcia osobných ochranných prostriedkov sa podľa návrhu zákona obmedzí.

"Zakazuje sa počas krízovej situácie predávať alebo prevádzať osobný ochranný prostriedok, ktorý je filtračnou tvárovou polmaskou kategórie FFP2, FFP3," uvádza sa v návrhu zákona.

Do štátnych karanténnych zariadení nesmú domáce zvieratá
Ministerstvo vnútra SR vyzýva ľudí, ktorí majú v úmysle vrátiť sa na územie Slovenska zo zahraničia a sú majiteľmi domáceho zvieraťa, aby pred vycestovaním zabezpečili pre svojho domáceho miláčika miesto, kde počká, kým majiteľ absolvuje povinnú... Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | SITA


Výnimkami v tomto zákaze sú napríklad poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, zdravotnícki pracovníci či orgány štátnej správy alebo územnej samosprávy. Ak niekto takýto ochranný prostriedok predá, môže dostať pokutu od Slovenskej obchodnej inšpekcie v sume od tisíc do 10-tisíc eur.

Aj pri obmedzení materiálnych a personálnych zdrojov má byť v čo najvyššej miere zabezpečená zdravotná starostlivosť. Zákonom sa totiž rozširuje definícia správneho poskytnutia zdravotnej starostlivosti.

Zákon má odstrániť prekážky, ktoré by bránili poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sústrediť sa predovšetkým na pacientov s ochorením COVID-19. Za skrátené konanie o tomto návrhu zákona hlasovalo 105 prítomných poslancov.

Rytmus zúri na sociálnej sieti, stal sa obeťou podvodníkov
Rovnako ako Majk Spirit (35) sa aj Patrik Vrbovský (43), známejší pod umeleckým menom Rytmus, sa stal obeťou nehorázného podvodu. Informuje portál Blesk. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Dominik Simon