Čína schvaľuje použitie žlče medveďa na liečbu pacientov s koronavírusom
02 | 04 | 2020 I Mário Martinka

Aktivisti protestujú proti plánu Číny použiť medvediu žlč pri liečbe koronavírusu. Peking podporuje používanie medvedej žlče na liečbu pacientov s koronavírusom i keď nemá preukázateľný pozitívny účinok


Čína schválila použitie medvedej žlče na liečenie pacientov s koronavírusom, čo rozhnevalo aktivistov a zvýšilo obavy, že by tento obchod mohol podkopať úsilie o zastavenie ilegálneho obchodu so zvieratami. Tento biznis je obviňovaný aj zo vzniku nových chorôb, ktoré sa šíria po celom svete, píše news.yahoo.com

Tento krok prichádza len niekoľko týždňov po tom, ako Čína zakázala predaj voľne žijúcich zvierat na konzumáciu, pričom ako dôvod uviedla práve riziko šírenia chorôb zo zvierat na ľudí.

V marci však Národná zdravotná komisia vydala usmernenia, ktoré odporúčajú použitie lieku „Tan Re Qing“ - injekcie, ktorá obsahuje prášok žlčovej žuly, kozí roh a tri ďalšie liečivé byliny - na liečbu kriticky chorých pacientov s koronavírusom.

Česko zavádza inteligentnú karanténu. Inteligentné špehovanie nadchlo aj Európsku úniu, aktivisti však varujú pred jeho zneužitím
Česká republika spustila na južnej Morave skúšobný systém zameraný na sledovanie predošlého pohybu nakazených. Sledovania občanov pomocou elektronických dát chvália aj európski lídri. Aktivisti a odborníci sú však znepokojení. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Je to jeden zo šiestich tradičných čínskych liekov zahrnutých do smernice. Prezident Xi Jinping sa usiloval o podporu tradičnej medicíny, nazval ju „pokladom čínskej civilizácie“ a povedal, že by sa jej mala venovať rovnako veľká váha ako pri iných ošetreniach.

Účinná látka v medvedej žlči, kyselina ursodeoxycholová, sa používa na rozpúšťanie žlčových kameňov a na liečenie ochorenia pečene, ale pri liečbe COVID-19 nemá preukázanú účinnosť. Aktivisti tvrdia, že povolenie liečby pri ktorej sa používa živočíšny produkt, je „tragické aj ironické“, keďže pôvod smrtiaceho koronavírusu súvisí s obchodom a spotrebou voľne žijúcich zvierat.

„Nemali by sme sa spoliehať na výrobky z divej prírody, ako je medvedia žlč, ako riešenie na boj proti smrtiacemu vírusu, ktorý, ako sa zdá, pochádza z voľne žijúcich živočíchov,“ uviedol Brian Daly, hovorca nadácie Asia Asia Foundation.
Krutý obchod

Ochranári prírody dlho obviňujú Čínu, že toleruje krutý obchod s voľne žijúcimi zvieratami ktoré skončia ako exotické položky v reštaurácií alebo sa použijú v tradičných liekoch, ktorých účinnosť nie je potvrdená vedou.„Propagácia medvedej žlče má tendenciu zvyšovať použité množstvo, čo ovplyvňuje nielen medvede v zajatí, ale aj divo žijúce zvieratá, čo potenciálne ohrozuje už ohrozené druhy v Ázii a na celom svete,“ uviedol Daly.

Zahoďte rúška! Nosenie rúšok nemá žiaden zmysel, tvrdí WHO
Svetová zdravotnícka organizácia nevidí žiadny úžitok vo všeobecnom nosení rúšok v terajšom boji proti šíreniu koronavírusu. Nič nenaznačuje, že by to niečomu pomohlo, konštatoval koordinátor organizácie krízovej pomoci Michael... Čítať ďalej
31 | 03 | 2020 | Miroslav Tóth


V krutých podmienkach ( v malých klietkach ) v Číne žije asi 20 000 medveďov, aby uspokojili dopyt poskytovateľov tradičnej medicíny, uviedla hovorkyňa Svetovej ochrany zvierat Kirsty Warren. „Odhadujeme, že celková trhová hodnota liečiv na báze medveďa je viac ako 1 miliarda dolárov,“ dodal Warren.

Žlčové hospodárstvo je v Číne legálne - vývozy výrobkov alebo lieky z nich vyrobené sú zakázané podľa Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi, ktorého je Čína signatárom.

„Účinná látka v medvedej žlči - kyselina ursodeoxycholová - sa však v laboratóriách dá ľahko syntetizovať, takže aj keď sa ukáže, že je populárna, nemalo by byť potrebné zahrnúť medvediu žlč (do liekov),“ povedal Richard Thomas z organizácie NGO Traffic pre práva zvierat.

Pozitívna správa z, južného mesta Šen-čen. Tento týždeň schválilo zákon zakazujúci konzumáciu voľne žijúcich zvierat - vrátane mačiek a psov.

24 nepravdivých mýtov o koronavíruse!
Od vypuknutia koronavírusu je internet zaplavený nepravdivými informáciami o víruse. Zozbierali sme teda najrozšírenejšie mýty, ktoré sme našli a skúsime vysvetliť, prečo nie sú pravdivé. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka