Bill Gates radí tri kroky k náprave v boji s koronavírusom
02 | 04 | 2020 I Miroslav Tóth

Podnikateľ Bill Gates varoval už skôr pred možnou nákazou, ktorá by mohla tvrdo zasiahnuť ľudstvo. Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft teraz upozorňuje na to, že Spojené štáty prípravu na koronavírus podcenili. 


Gates v denníku The Washington Post odporúča tri kroky, ktorými možno boj proti pandémii vyhrať. "Niet pochýb o tom, že Spojené štáty premeškali svoju príležitosť predísť nákaze koronavírusom," tvrdí  Bill Gates v denníku The Washington Post. Podľa neho je však stále priestor pre dôležité rozhodnutia, ktoré ovplyvnia budúcnosť nielen Američanov.

Gates uvádza tri kroky, potrebné k boju proti pandémii. Spojené štáty podľa neho musia najprv zjednotiť prístup k obmedzeniam. "Napriek naliehaniu odborníkov na verejné zdravie sa niektoré štáty a okresy úplne neuzavreli. V niektorých štátoch sú pláže stále otvorené, v iných častiach krajiny reštaurácie stále ponúkajú vnútorné posedenie," opisuje.

Má skutočne na rukách krv obyvateľov New Yorku iba Donald Trump?
30 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Druhý krok, ktorý podľa Gatesa musí federálna vláda podniknúť, je zintenzívnenie testovania. Najviac nakazených hlási štát New York, kde je cez 83 tisíc potvrdených prípadov.

Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft vyzdvihuje pokrok v testovacích metódach, ako je napríklad samočinný výter vyvinutý spoločnosťou Seattle Coronavirus Assessment Network. Ten umožňuje pacientovi, aby si sám odobral vzorku a tak nevystavil riziku nákazy lekára.

Posledný krok k úspešnému boju proti koronavírusu vidí Gates vo vakcíne. "Aby sme epidémiu vírusu ukončili, potrebujeme bezpečnú a účinnú vakcínu," napísal.

V polovici marca sa centrom epidémie stala Európa. Situácia na severoamerickom kontinente, presnejšie povedané v Spojených štátoch, sa však zhoršuje ešte rýchlejšie.

Podľa amerického vládneho experta na infekčné ochorenia Anthony Fauciho by koronavírus mohol v Spojených štátoch zabiť 100-tisíc až 200 tisíc ľudí. V USA sa koronavírusom nakazilo už takmer 205 tisíc osôb. Štyri a pol tisíc chorobe COVID-19 podľahlo.

Strach z vírusu sa v USA ďalej šíri. Predalo sa už dva milióny nových zbraní
Američania kúpili v marci približne dva milióny zbraní. Bol to druhý najrušnejší mesiac v histórii predaja, porovnateľný s januárom 2013 po znovuzvolení Baracka Obamu a po streľbe na základnej škole Sandy Hook. Čítať ďalej
02 | 04 | 2020 | Mário Martinka