Čínske bezpečnostné opatrenia zrejme zabránili až 700000 novým prípadom Covid-19
01 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Čínske rozhodnutie uzavrieť mesto Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum vzniku Covid-19, zrejme zabránilo rozšíreniu na viac ako 700 000 nových prípadov, uviedli vedci. Informuje portál France24.


Drastické čínske kontrolné opatrenia v prvých 50 dňoch epidémie získali pre ďalšie mestá v celej krajine drahocenný čas na prípravu a inštaláciu vlastných obmedzení, tvrdia vo svojej štúdii vedci z Číny, Spojených štátov a Veľkej Británie.

V 50. deň epidémie - 19. februára - bolo v Číne potvrdených 30 000 prípadov, uviedol Christopher Dye, jeden z autorov článku.

„Naša analýza naznačuje, že bez zákazu cestovania vo Wu-chane a bez vyhlásenia národného núdzového stavu by bolo k tomuto dátumu potvrdených viac ako 700 000 prípadov Covid-19,“ dodal Dye.

Pandémia Covid-19 môže spôsobiť globálny nedostatok potravín, varuje OSN
Vďaka bezpečnostným opatreniam nedostanete Covid-19, avšak nevýhodou je, že tieto kroky vás môžu pripraviť o čerstvé jedlo vrátane ovocia a zeleniny. Informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Marek Molnár


„Zdá sa, že kontrolné opatrenia v Číne zafungovali tak, aby úspešne prelomili reťaz prenosu, čím zabránili kontaktu medzi nakazenými a ľuďmi, ktorí sú náchylní na tento vírus,“ ďalej poznamenal jeden z autorov článku.

Vedci použili pri analýze kombináciu nahlásených prípadov, informácií zo zdravotníctva a sledovania polohy mobilných telefónov. Sledovanie telefónov prinieslo „fascinujúci“ nový prúd údajov, uviedol ďalší z autorov štúdie, profesor biológie na Pennsylvánskej univerzite Ottar Bjornstad.

Obdobie, ktoré vedci pozorovali, zahŕňalo dve z najväčších čínskych sviatkov, jarný festival a lunárny Nový rok.

Trump súhlasil s pomocou od Putina. Lietadlo s lekárskymi pomôckami už je na ceste (VIDEO)
Vojenské nákladné lietadlo prepravujúce zdravotnícke vybavenie na pomoc USA v boji proti koronavírusu vzlietlo z leteckej základne v Rusku potom, čo prezident Trump prijal ponuku od Vladimira Putina. Informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Marek Molnár


„Analýza odhalila mimoriadny pokles pohybu ľudí v dôsledku zákazu cestovania od 23. januára 2020. Na základe týchto údajov sme tiež mohli vypočítať pravdepodobné zníženie prípadov,“ dodal Bjornstad.

Uzavretie Wu-chanu oneskorilo príchod vírusu do iných miest, čo im okrem iného poskytlo čas na prípravu zákazu verejných zhromaždení a uzatvorenia zábavných zariadení.

Otázkou však pre Čínu a ďalšie krajiny po celom svete zostáva, čo sa stane, keď sa pohyb ľudí opäť obnoví.

„Sme si istí, že prípady nakazených obyvateľov alebo príchodzích zo zahraničia môžu viesť k novému prenášaniu Covid-19,“ dodal na záver ďalší z autorov správy Huaiyu Tian.

Trump odhaduje, že v USA zomrie na koronavírus 100.000 až 240.000 ľudí
Biely dom zverejnil v utorok predpoklad, že v USA zomrie na pandémiu nového koronavírusu 100.000 až 240.000 ľudí, ak budú občania plniť súčasné pokyny pre zachovávanie sociálneho odstupu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR