Koronavírus prirovnávajú k 11. septembru. Newyorčania zažívajú peklo
01 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

New York, ktorý je v Spojených štátoch epicentrom nákazy koronavírusu, zaznamenal už viac ako tisíc obetí. Situácia v oblasti je však čoraz horšia a zdravotníci či záchranári už nezvládajú nové návaly chorých.


Počet nakazených novým koronavírusom sa v USA veľkou rýchlosťou blíži k 200 tisícom. Vírus si celkovo doposiaľ v krajine vyžiadal viac ako 3-tisíc obetí.


V najhoršej stave sa od začiatku krízy ocitol New York, v ktorom zdravotnícki a záchranárski pracovníci začínajú situáciu prirovnávať k útokom na WTC z 11. septembra 2001. Newyorské nemocnice sú už preplnené a guvernér Andrew Coumo už požiadal zdravotníkov z celých Spojených štátov o pomoc.


Je to ako vojnová zóna. Bojím sa,“ komentoval aktuálnu situáciu dlhoročný záchranár Phil Suarez, ktorý pomáhal aj pri teroristickom útoku na Svetové obchodné centrum. Newyorskí záchranári sú pod stálym tlakom a takmer bez prestávky musia jazdiť po celom meste a zvážať nakazených.


Svetoví lídri sa majú zodpovedať za pandémiu
Prepuknutie COVID-19 je problémom každého z nás avšak krajiny zatiaľ nespolupracujú na prekonaní tejto náročnej krízy. Medzinárodné spoločenstvo sa dostalo do stavu núdze, do stavu na ktorý sa mohlo pripravovať roky Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Mário Martinka

Na tiesňovú linku 911 pritom denne zavolá až okolo štyri tisíc ľudí pričom niektoré dni už počet hovorov presiahol sedem tisíc. Záchranári naposledy zaznamenali obdobný počet hovorov práve pred 19. rokmi, kedy sa mesto zmietalo v ozvenách teroristického útoku.


Strach však majú aj zdravotníci, medzi ktorých patrí aj newyorská lekárka Cornelia Griggsová. Ako uvádza portál iDnes.cz Griggsová, ktorá sa denne stará o nakazených vírusom COVID-19, nedávno na Twitteri zverejnila emocionálny odkaz určený pre jej deti.


Moje deti sú príliš malé na to, aby si túto správu mohli prečítať. Sotva ma spoznajú v ochrannom obleku. Ale pokiaľ o mňa prídu kvôli chorobe COVID-19, priala by som si, aby vedeli, že sa ich mamička snažila robiť svoju prácu,“ napísala Griggsová.


Na pomoc zdravotníkom do New Yorku už dorazila aj armádna nemocničná ľoď USNS Comfort. Ľoď, na ktorej sa o pacientov bude starať až 1100 lekárov, má okrem iného k dispozícii aj približne tisíc lôžok či 12 operačných sál.


Koronavírus vyvolal vojnu tajných služieb (Jevgenij Krutikov)
Komentár Jevgenija Krutikova (Pohľad) Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD