Česku taliansky scenár nehrozí, epidémiu zvláda dobre a za mesiac očakáva 14-tisíc nakazených koronavírusom
01 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa najnovších výpočtov by Česká republika mala mať do konca apríla 14-tisíc nakazených. Počet nakazených je stabilný a minister zdravotníctva Adam Vojtěch hodnotí vývoj situácie ako priaznivý.


Podľa posledných výpočtov by mal v Česku jeden nakazený vírusom COVID-19 aktuálne nakaziť už len jedného ďalšieho človeka. Pred dvoma týždňami pritom štatisticky nakazil jeden chorý až dva a pol ďalších ľudí.


Nikdy nemôžeme vylúčiť, že dôjde k masívnejšiemu nárastu, ale dovolím si povedať, že rozhodne nesmerujeme k talianskemu či španielskemu scenáru, ale že sa nám darí držať krivku na lineárnej fáze,“ zdôraznil český minister zdravotníctva.


Vojtěch označil za najväčšie plus to, že Česku sa postupne darí zvyšovať počet testovaných osôb. V utorok (31.marca) bolo v krajine na prítomnosť koronavírusu otestovaných až 6-tisíc ľudí. Počet testov sa tak približne zvyšuje o tisíc denne.


Podľa šéfa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislava Dušeka je devízou pre Českú republiku aj nízka mortalita. Úmrtnosť na 100-tisíc obyvateľ sa nachádza na úrovni 0,25, potvrdil Dušek pre iDnes.cz.


Až 59 percent pacientov sa pritom nachádza v ľahkom stave, čo rovnako patrí k priaznivým indikátorom vývoja epidémie v ČR. K dnešnému dňu zatiaľ zaznamenala Česká republika celkovo 32 úmrtí spôsobených novým typom koronavírusu.


Koronavírus prirovnávajú k 11. septembru. Newyorčania zažívajú peklo
New York, ktorý je v Spojených štátoch epicentrom nákazy koronavírusu, zaznamenal už viac ako tisíc obetí. Situácia v oblasti je však čoraz horšia a zdravotníci či záchranári už nezvládajú nové návaly chorých. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok