Medvede nie sú v karanténe, už ich môžete stretnúť
31 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

V okolí Krahúl sa pohybuje rodinka medveďa hnedého, ktorá sa prebudila zo zimného spánku. Policajtom z Kremnice sa ich podarilo zachytiť na fotografiách. Viete, čo robiť pri stretnutí s touto šelmou?


Unikátne zábery medvedej rodinky zverejnili na svojom facebookovom profile banskobystrickí policajti. Ich kolegovia z Kremnice natrafili v okolí Krahúl hneď na troch medveďov. Zrejme ide o samicu a dve mláďatá.

Obdobie zimného spánku, čiže hibernácie, trvá u medveďa hnedého približne od decembra do februára alebo marca. Mláďatá sa rodia v zime a s matkou zostávajú do veku 2,5 roka.

Podľa stránky medvede.sk, úmrtnosť tejto šelmy je počas zimy oveľa nižšia ako u ostatných zvierat. Dýchanie a tep sa u medveďa v tomto čase výrazne spomalia, ale telesná teplota zostáva stále pomerne vysoká. To môže byť výhodou v prípade ohrozenia, lebo je schopný rýchlo sa zobudiť a má väčšiu šancu na únik alebo útok. Medvede sú jediné cicavce, ktoré dokážu spať týždne alebo aj mesiace bez príjmu potravy a tiež bez vylučovania.

Keďže nemálo Slovákov využíva čas všeobecnej karantény na výlety do prírody, môže existovať zvýšené riziko náhodného stretnutia. Odborníci sa zhodujú, že je lepšie sa mu vyhnúť. Za normálnych okolností sú medvede plaché, preto je vhodné na svoju prítomnosť upozorňovať – napríklad pískaním alebo rozprávaním. Opatrnosť treba zvýšiť, ak sa v okolí vyskytujú znaky prítomnosti medveďa, napríklad jeho stopy, trus so zvyškami rastlinnej potravy, zničená kôra stromov alebo vyhrabané mraveniská.

Lesníci nesúhlasia s presunutím lesného hospodárstva do rezortu životného prostredia
Odborná platforma Zachráňme lesné bohatstvo Slovenska (Platforma) považuje zamýšľaný presun agendy lesného hospodárstva z pôsobnosti Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pod gesciu Ministerstva životného prostredia SR za... Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | SITA


V prípade, že dôjde k stretnutiu, reakcia závisí od toho, či si medveď človeka všimol. Pokiaľ ho nezbadal, odporúča sa v tichosti ustúpiť. Ak sa medveď približuje, najlepšou voľbou je zostať v pokoji stáť a pritom ho neustále sledovať pohľadom. Útek rozhodne nie je dobrý nápad, pretože šelma môže bežať oveľa rýchlejšie. Keď sa medveď nehýbe a nepozerá, treba to využiť na opatrný ústup.

Fyzický atak je v skutočnosti vraj zriedkavý. Ak medveď zaútočí, väčšinou sa snaží len zastrašiť. Človek sa mohol dostať na jeho územie a preto ho považuje za hrozbu. V prípade bezprostredného ohrozenia je riešením pokúsiť sa ľahnúť si na brucho s rukami za hlavou.

Zoológa a fotografa Tibora Patakyho podľa jeho slov už viackrát zachránilo, keď pri stretnutí s medveďom nedal najavo strach. Odporúča neutekať ani neklopiť zrak. Raz mu skrížil cestu naozaj veľký samec. Zohol sa po fotoaparát, že ho ešte odfotí a keď vstal, čím sa opticky zväčšil, medveď po chvíli s funením odišiel. Odborník dokonca tvrdí, že ak by medveď utekal smerom k človeku, je dobré zodvihnúť ruky. To ho prekvapí. Zažil to už veľakrát a vraj to tak aj medvede robia medzi sebou, keď chcú jeden druhého zastrašiť.

Príspevok polície Banskobystrického kraja na Facebooku:



 

Rómsky kráľ vyzval na dodržiavanie opatrení, situácia v osadách môže byť vážna
Výzvu rómskeho kráľa, ktorý apeloval v súvislosti s novým koronavírusom na všetkých ľudí, ale najmä na Rómov, zverejnili na svojom facebookovom profile košickí policajti. Situáciou v marginalizovaných komunitách sa zaoberá i... Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Natália Sollárová