Má skutočne na rukách krv obyvateľov New Yorku iba Donald Trump?
30 | 03 | 2020 I Timotej Dudka
V čase krízy ľudia očakávajú od prezidenta schopné vedenie. Napriek mediálnej kritike Donalda Trumpa nie je New York epicentrom koronavírusu iba kvôli prezidentovi, ale kvôli korupcii na všetkých vládnych pozíciach, informuje RT.




New York je v súčasnej kríze jedným z najväčších epicentier vírusu COVID-19 a predstavuje viac ako tretinu prípadov v USA. V New Yorku je infikovaných viac ako 30 000 ľudí a takmer 700 už prišlo o život. Keď sa situácia začala zhoršovať, demokrati, ako aj médiá ukazovali prstom priamo na prezidenta Trumpa.

„Trump nepohne ani prstom, aby pomohol jeho rodnému mestu,“ uviedol starosta NYC Bill de Blasio. Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v nedeľu obvinila prezidenta zo zdržania prepravy nevyhnutného lekárskeho vybavenia do miest, ako je New York. „Prezident to zbabral, preto ľudia umierajú,“ vyhlásila.

„Myslíte si, že má prezident na rukách krv obetí COVID-19?“ Túto otázku položil reportér NBC demokratickému kandidátovi Joe Bidenovi.

Rusko sa s cenami ropy prepočítalo. Obetuje Putin šéfa Rosneftu Igora Sečina?
Zdá sa, že cenová vojna so Saudskou Arábiou je pre Rusko ešte drahšia, ako sa prepokladalo, informuje Info.cz. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Timotej Dudka

Odvážne vyhlásenie

Trumpova reakcia na vírus však bola asi tak dôkladná, ako bolo možné, napriek jeho počiatočnému váhaniu, či má považovať pandémiu za seriózny problém. Jeho administratíva povolala vojenské rezervné posily, zefektívnila federálne financovanie nasadenia Národnej gardy, pozastavila splátky študentských pôžičiek, nariadila súkromným spoločnostiam vyrábať lekárske vybavenie a schválila stimulačný balík vo výške 2,2 bilióna dolárov.

Trump síce mohol začať s hromadným testovaním skôr. Taktiež mohol skôr nariadiť podnikom, aby zatvorili a mohol aj tvrdšie tlačiť Kongres na menší stimulačný balík pre republikánske podnikové výpomoci a financovanie demokratov pre umenie a utečencov.

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo vykreslil nedostatok lekárskych zariadení na liečbu COVID-19 ako súčasť vojny medzi jeho správou a Donaldom Trumpom. „FEMA (Federálny krízový manažment) nám poslala 400 dýchacích zariadení. Potrebujeme minimálne 30 000,“ uviedol Cuomo na začiatku týždňa. Neskôr však sám pripustil, že toto číslo bolo iba jeho osobným odhadom, s ktorým rátal pre prípad, že by sa počet obetí zvýšil. Okrem toho podotkol, že štát sa ešte „nemusel hrabať vo svojej vlastnej zásobe zariadení“.



Cuomo sa snaží zabezpečiť lekárske vybavenie pre svoj štát, aj keby to znamenalo, že ho Trump odoprie iným štátom, nakoľko Cuomova žiadosť presahuje obmedzenú zásobu na jeden štát, ktorú má USA k dispozícii.

New York však už roky nemá dostatok prostriedkov na záchranu životov. V správe z roku 2015 ministerstvo zdravotníctva v New Yorku uviedlo, že v prípade pandémie na stupnici španielskej chrípky z roku 1918 by mesto malo  výrazný nedostatok dýchacích zariadení. Hoci dokument priamo neodporúčal, aby ich Cuomo kúpil viac, slúžil však ako priame varovanie pred vznikom problému.

Prezidenta Trumpa žiadal aj starosta Blasio. Tentokrát o vyslanie federálnej armády do ulíc New Yorku. Minulý piatok ho požiadal, aby „dostal to peklo z ulíc a nechal armádu urobiť si svoju prácu“Následne Trump povolal záložné vojenské posily a veteránov, poslal nemocničnú loď do New Yorku a uplatnil zákon o obrannej výrobe z roku 1950, zatiaľ čo armáda začala v meste zakladať terénne nemocnice.





15. marca de Blasio obvinil Trumpa z „predstierania prehnaného dopadu vírusu“. O dva dni skôr však povedal Newyorčanom, že „ide o životy“ s ľahkosťou, akoby hovoril o niečom menej závažnom. V ten istý týždeň odmietol zrušiť sprievod mesta na Deň sv. Patrika. Séria jeho nesprávnych krokov podnietila časopis New York Magazine, aby označil tento týždeň za „najhorší časový úsek šesťročného pôsobenia starostu“.

Premrhané príležitosti a bezradné vedenie možno nájsť na všetkých vládnych pozíciach. Hodiny predtým, ako 15. marca de Blasio konečne nariadil zatvorenie verejných škôl, vedenie jednej školy v Bronxe varovalo zamestnancov, že môžu byť prepustení. Ministerstvo školstva v New Yorku je v súčasnosti predmetom vyšetrovania za to, že nariadilo niekoľkým školám v meste, aby zostali otvorené, vrátane jednej v Brooklyne, kde bolo päť učiteľov pozitívnych na koronavírus.

Predstavuje pandémia koronavírusu jedinečnú možnosť pre uplatnenie spoločného dobra?
Rovnako ako predchádzajúce vojny proti chudobe, drogám a terorizmu, nová „vojna proti COVID-19“ je odsúdená na neúspech, ak sa znovu použije vojenský prístup. Môžeme vyhrať iba vtedy, ak obnovíme spoločné dobro zničené desaťročiami neliberálnych... Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Zlyhania presahujú aj New York. Po tom, ako mesto týždne žiadalo Trumpa, aby vyhlásil stav núdze a vymieňalo si sním názory na sociálnych sieťach, hovorca agentúry FEMA v stredu uviedol, že guvernér Michiganu Gretchen Whitmer formálne nepožiadal o vyhlásenie núdzového stavu. Až keď správy o tomto oneskorení vyšli na povrch, Whitmer poslal žiadosť federálnej vláde, ktorá bola o deň neskôr schválená.

Podobné príbehy sa s veľkou pravdepodobnosťou odohrali aj v iných štátoch a na iných vládnych pozíciách.

Až keď pandémia nakoniec ustúpi, bude Trump súdený podľa jeho reakcie na ňu. Môže na tom závisieť aj jeho budúcnosť v Bielom dome.

Nemecko je stále okupovanou krajinou!
Poslanec Bundestagu priznal, že USA v podstate stále okupujú Nemecko. Napísali Izvestia. Čítať ďalej
29 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD