Hromadné prepúštanie je stále aktuálne. Je to podraz, odkazujú najväčšie firmy Matovičovej vláde
30 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Vláda Igora Matoviča včera predstavila balíček opatrení, ktorých cieľom je podpora biznisu v krízovom stave. Pre veľkých zamestnávateľov to však stačiť nebude a naďalej hrozia hromadným prepúšťaním.


Medzi nové ekonomické opatrenia vlády pod Matovičovým vedením patrí napríklad náhrada mzdy zo strany štátu vo firmách, ktoré boli povinne zatvorené. Štát zamestnancom v týchto firmách preplatí mzdu až do výšky 80 percent.


Problémom je, že maximálny limit štátnych príspevkov sa nachádza na úrovni 200-tisíc eur mesačne. Limit pritom platí rovnako pre malé ako aj pre tie najväčšie podniky s tisíckami zamestnancov. Viacerí veľkí zamestnávatelia sa z tohto dôvodu voči opatreniu ohradili a tvrdia, že je podľa nich diskriminačné.


Je zaujímavé, že štátu neprekáža, ak veľký podnik odvádza mesačne na daniach a odvodoch 10- až 100-násobne viac ako navrhovaný limit,prízvukuje Tibor Gregor výkonný riaditeľ Klubu 500.


Rakúsko zakrýva symboly EÚ, Taliansko ich nahrádza ruskou vlajkou. Západ končí a Čechov čaká veľká úloha
Udalosti okolo koronavírusu potvrdili, že Západ už stratil postavenie svetového hegemóna. Aj Európska únia je mŕtva. Rovnako skončila doba globálneho nomádstva. Ľudstvo však rozhodne lepšie nebude. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič

V praxi to bude znamenať, že napríklad vo veľkej fabrike, ktorej kvôli povinnému uzatvoreniu klesnú tržby o 80 percent, štátna dotácia nebude stačiť na vyplatenie miezd pre všetkých zamestnancov. Pri 540 eurách na jedného zamestnanca by to znamenalo, že dotácia pokryje výplaty len 370 pracovníkom.


Ako dodávajú Hospodárske noviny, napríklad iba bratislavský Volkswagen zamestnáva viac než 12-tisíc ľudí. Štátna dotácia by teda nielen pre Volkswagen ale rovnako aj pre iné fabriky s podobným množstvom zamestnancov nebola dostatočná.


Aj napriek tomu, že štát bude toto opatrenie stáť takmer miliardu eur mesačne, problém sa nevyrieši a hrozba hromadného prepúšťania bude vo vzduchu vysieť aj naďalej. 


Denník N propaguje pochybnú nórsku firmu so zdravotníckymi pomôckami
Denník N dal na svojich stránkach priestor nadácii Zastavme korupciu, ktorá kritizuje predražené nákupy zdravotníckeho materiálu. Zároveň však propaguje pochybnú firmu z Nórska, ktorá poskytla rádovo nižšiu cenovú ponuku. Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Gabriel Matta