Štátny podnik Vojenské lesy a majetky obišiel zákon
28 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Štátny podnik Vojenské lesy a majetky porušoval zákon o verejnom obstarávaní aj zákon o slobodnom prístupe k informáciám. Správu priniesol portál aktuality.sk


Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) kontroloval fungovanie štátneho podniku Vojenské lesy a majetky, ktorý patrí pod Ministerstvo obrany.

V čase od roku 2016 do 2019 preverovali, akým spôsobom podnik vyberal spoločnosti v prípade právnych služieb, stavebných prác či dodávke chemických materiálov. Celkovo na tieto činnosti podnik minul viac ako štyri milióny eur. Kontrolóri dospeli k záveru, že štátny podnik neobstarával podľa zákona.

„Nový minister obrany Jaroslav Naď si predmetnú správu o kontrole NKÚ vyžiadal na dôkladné preštudovanie s tým, že na vzniknutú situáciu sa bude pýtať priamo vedenia Vojenských lesov a majetkov SR, š. p.,“ uviedlo v správe tlačové oddelenie rezortu obrany. Minister vraj chce zamedziť akémukoľvek netransparentnému konaniu či neefektívnemu nakladaniu s peniazmi.

Čaputová odobrila obmedzovanie našej slobody
Údaje bude možné zisťovať aj neanonymne „na účel identifikácie príjemcov správ, ktorým je potrebné oznámiť osobitné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR v záujme ochrany života a zdravia“. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová


Kontrolóri z NKÚ prišli na to, že štátny podnik vyberal právne služby alebo dodávateľa na verejné obstarávanie bez súťaže. V niektorých súťažiach určil osloveným spoločnostiam neprimerane krátke lehoty na predloženie cenových ponúk. Bolo to v rozsahu dvoch dní, či niekedy doslova pár hodín.

Napríklad v roku 2018, keď hľadali spoločnosť na rekultiváciu plôch s výmerou cca 230 hektárov za rok, stanovili čas na predloženie ponuky na niekoľko hodín. Podobne to bolo aj v prípade nákupu chemických prípravkov od firmy Agrofert.

„Verejné obstarávanie zabezpečovala pre Vojenské lesy spoločnosť PP & P Co., s.r.o. Výber tejto spoločnosti nebol vecne zdôvodnený a za ich služby bolo uhradených takmer 80-tisíc eur. Rovnako advokátske kancelárie boli vybrané bez verejného obstarávania. Za ich služby podnik počas kontrolovaného obdobia uhradil sumu takmer 735-tisíc eur,“ uvádzajú v správe kontrolóri.

Pápež sa počas požehnania modlil i za ukončenie pandémie koronavírusu
Pápež František hovoril aj o búrke, ktorá odhalí našu zraniteľnosť a falošné a povrchné istoty, ktorými sme napĺňali naše životy. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | TASR