Spojené štáty čelia deficitu zlata
28 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Potom, čo sa smrteľný vírus rozšíril po USA, dopyt po zlate prudko stúpol, ale v pokladniciach ho nie je dosť, aby uspokojil priania kupujúcich. Informuje portál RT.


Začiatkom tohto týždňa americká mincovňa, ktorá predáva mince z drahých kovov oficiálnym distribútorom, uviedla, že vírus môže oddialiť predaj a dodávku svojich produktov. Riaditeľ mincovne David Rider žiada klientov, aby boli trpezliví.

Tieto nedostatky prinútili bankárov a maklérov, ktorí majú po zlate hlad, aby sa zamerali na susednú Kanadu ako na možný zdroj a "bombardovali" kráľovskú kanadskú mincovňu so žiadosťami o zvýšenie produkcie.

Kanadská spoločnosť zase uviedla, že dopyt dosiahol „bezprecedentnú úroveň“, zdá sa však, že je nepravdepodobné, že sa s ňou vyrovná, pretože mincovňa má v súčasnosti málo pracovníkov kvôli preventívnym opatreniam rozšírenia Covid-19.

Ruská vojenská podpora je „veľmi potrebná“ v talianskom boji proti Covid-19, uviedol viceprezident Lombardska
Ruská pomoc je „veľmi potrebná“ v prebiehajúcom boji Talianska proti vírusu Covid-19, uviedol viceprezident lombardského regiónu Fabrizio Sala potom, čo krajina zaznamenala najvačší jednodňový nárast úmrtí. Informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Marek Molnár


„To čo sa práve deje, je úplne šialené,“ povedal pre Bloomberg Ludwig Karl, člen predstavenstva Swiss Gold Safe, spoločnosti, ktorá drží drahé kovy. "Ak chce teraz niekto nakúpiť zlato, želám mu veľa šťastia pri jeho hľadaní,“ dodal.

Futures na zlato sa v pondelok tešili najväčšiemu dennému zisku v dolároch, podľa MarketWatch vzrástli o 80 dolárov za uncu a v utorok vzrástli na 1692 dolárov za uncu. Drahý kov však neskôr v týždni poklesol na 1630 dolárov za uncu, pričom analytici očakávajú ďalšie zvyšovanie cien.

Rusko tvrdí, že OPEC+ môže oživiť obchod, ak sa k nemu pripoja ďalšie krajiny
Vedúci ruského štátneho investičného fondu (RDIF) Kirill Dmitriev tvrdí, že sa môže vytvoriť nová dohoda o stabilizácii trhov s ropou, ale len ak túto dohodu podporí viac krajín. Informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 03 | 2020 | Marek Molnár