Rusko tvrdí, že OPEC+ môže oživiť obchod, ak sa k nemu pripoja ďalšie krajiny
28 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Vedúci ruského štátneho investičného fondu (RDIF) Kirill Dmitriev tvrdí, že sa môže vytvoriť nová dohoda o stabilizácii trhov s ropou, ale len ak túto dohodu podporí viac krajín. Informuje portál RT.


Šéf štátneho investičného fondu v rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že epidémia koronavírusu je „perfektná búrka“ pre novú globálnu finančnú krízu, ktorá bude mať za následok recesiu. Krajiny by sa mali zjednotiť, a to aj pri zavádzaní nových obmedzení produkcie s cieľom ukončiť turbulencie na trhu s ropou.

Rusko, ktoré nie je členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), bolo jedným z hlavných podporovateľov dohody o obmedzení výroby s alianciou, zdôraznil Dmitriev a dodal, že dohoda priniesla viac ako 10 biliónov rubľov (približne 115 miliárd eur) do rozpočtu krajiny. Začiatkom tohto mesiaca sa Moskva a Rijád nedohodli na novej dohode, pričom ceny ropy klesli na viacročné minimá.

Zatiaľ čo globálna ekonomika spomaľuje, ceny ropy klesli pod 27 dolárov za barel
Hrubé ceny ropy sa znížili na nové viacročné minimá, keďže v stredu pokračoval ich pokles kvôli obavám, že prepuknutie koronavírusu a opatrenia na jeho zastavenie by mohli spôsobiť globálnu recesiu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Marek Molnár


„Nie je to Rusko, ktoré sa rozhodlo zvýšiť produkciu a odstúpiť od OPEC+, ale my veríme, že sa stále môžeme vrátiť k dohode,“ uviedol Dmitriev a dodal, že Rusko udržiava dialóg so Saudskou Arábiou, ako aj s niektorými inými národmi.

„Ak sa počet členov OPEC+ zvýši, existuje možnosť dosiahnutia spoločnej dohody,“ dodal bez toho, aby bližšie rozpracoval, ktoré krajiny sa môžu k dohode pripojiť.

AKTUALIZOVANÉ: Európske trhy sa zrútili v dôsledku rozšírenia koronavírusu na celom kontinente
Európske trhy sa v piatok výrazne znížili, čím odignorovali všetky stimulačné kroky vlád, zatiaľ čo smrteľný koronavírus Covid-19 sa aj naďalej rozširuje. Informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Marek Molnár