NATO sa rozširuje aj v čase pandémie
28 | 03 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Severné Macedónsko sa v piatok oficiálne stalo 30. členskou krajinou NATO.


Vlajka Severného Macedónska bude vztýčená nad ústredím Aliancie 30. marca. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga.

Stalo sa tak po tom, ako krajina vyriešila dlhoročný názvoslovný spor s Gréckom. Rezort americkej diplomacie oznámil, že táto balkánska krajina doručením dokumentu o pristúpení uskutočnila posledný formálny krok k členstvu v tejto organizácii.

"Dnešný vstup Severného Macedónska do NATO predstavuje vrchol mnohoročného úsilia jeho vlády a obyvateľov pripojiť sa k Severoatlantickej aliancii," uviedol vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

NATO nezastaví ani koronavírus. Platťe viac, odkazuje členským krajinám Stoltenberg
Koronavírus nebude mať žiadny vplyv na pokračovanie misií NATO. Vlády členských krajín aliancie by mali pridať peniaze na obranu, vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


Členské krajiny NATO podpísali prístupový protokol pre Severné Macedónsko vlani vo februári. Parlamenty všetkých 29 členských krajín následne ratifikovali členstvo Severného Macedónska v Aliancii.

Cesta do NATO a EÚ sa pre Severné Macedónsko otvorila vďaka minuloročnej dohode s Gréckom, na základe ktorej si táto bývalá juhoslovanská republika zmenila svoj názov, čím sa ukončil jeden z najdlhších diplomatických sporov na svete.

"Severné Macedónsko je teraz členom rodiny NATO, v ktorej žije takmer miliarda ľudí. Táto rodina je založená na istote, že spolu sme silnejší a bezpečnejší," uviedol Stoltenberg.

Šéf NATO sa v pondelok v ústredí tejto medzinárodnej vojenskej organizácie v Bruseli zúčastní na slávnostnom vztýčení vlajky Severného Macedónska, ktorá tak pridá k 29 ďalším vlajkám členských štátov.

Albánsko a Severné Macedónsko majú „zelenú“ na rokovanie o členstve v EÚ
Lídri Európskej únie dali vo štvrtok Albánsku a Severnému Macedónsku možnosť rokovania o členstve v EÚ, čím sa ukončila dlhá séria neúspechov a sklamaní zo snahy o vstup oboch balkánskych krajín, informuje Breitbart. Čítať ďalej
27 | 03 | 2020 | Timotej Dudka