Pád realitného trhu. Bude horší ako v roku 2008 ?
26 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Pád realitného trhu v USA v roku 2007 - 2008 ovplyvnil trh s realitami v Európe a na Slovensku. Mnohí ekonómovia a firmy predpovedajú ešte horší pád v nadchádzajúcich mesiacoch.


Americké hospodárstvo zaznamenalo veľmi rýchly pokles, pretože mnoho spoločností pozastavilo svoju činnosť. Keď sa pozrieme na  akciové trhy vidíme, že sú tiež veľmi volatilné z dôvodu nedávneho zlyhania trhu a odborníci ešte varujú, že táto kríza sa rozšíri aj na trh s nehnuteľnosťami.

Otázka, ktorú si väčšina ľudí kladie je, či bude tento krach na trhu s nehnuteľnosťami podobný tomu, ktorý sme zažili pri finančnej kríze v roku 2008. Podľa názoru väčšiny ekonómov je možné, že krach na trhu s nehnuteľnosťami bude ešte horší ako v roku 2008.
Prečo?

Mnoho ukazovateľov poukazuje na to, že dnešný trh s bývaním sa zrúti v rovnakom rozsahu ako trh s akciami. V dôsledku súčasného hospodárskeho poklesu sa akciový trh zrútil už asi o 30 percent a objavujú sa varovania, ktoré naznačujú, že trh bude ďalej klesať. Ak je to tak, znamená to, že trh s bývaním padne približne o 30 - 40 percent. Existuje veľmi vysoká pravdepodobnosť, že sa tak stane, pretože už roky ceny nehnuteľností rastú, čo má za následok vytvorenie obrovskej bubliny, ktorá priamo pred našími očami praskne.

Ak by pandémia trvala viac ako rok globalizácia skončí a prejdeme na primitívnu ekonomiku, tvrdí odborník
Bývalý hlavný ekonóm Svetovej banky Branko Milanovic hovorí o katastrofických scenároch v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


Je úplne jasné, že súčasný kolaps globálnej ekonomiky bude mať v blízkej budúcnosti vplyv na trh s nehnuteľnosťami.
Čo na to niektoré spoločnosti ?

The Wall Street Journal napísal, že AG Mortgage Investment trust (Investičný trust s nehnuteľnosťami kontrolovaný Newyorským hedžovým fondom Gordon & Co) patrí medzi inštitúcie, ktoré sú pod tlakom z dôvodu súčastného nepokoja na úverovom trhu. Kvôli tomuto uvažujú o predaji niektorých aktív lebo predpovedajú, že táto globálna panika bude pokračovať aj v najbližšej budúcnosti.

Toto sa nedeje iba v jednej spoločnosti. Bloomberg.com prišiel so správou v ktorej tvrdí, že máme 16 biliónový problém na americkom trhu s hypotékami. Američania sa nachádzajú v epicentre novej globálnej finančnej krízy. Finančné zrútenie v roku 2008 bolo nič proti finančnej kríze ktorá vypukne na trhu s nehnuteľnosťami.
FED

Súčasný nepokoj v globálnej ekonomike už vztyčuje varovný prst vo finančnom sektore a toto núti FED, aby zasiahol spôsobom, aký sme nikdy pred tým nevideli. FED pumpuje do ekonomiky bilióny dolárov, aby trhy ostali likvidné. Avšak intervencia centrálnej banky je veľmi obmedzená, pretože FED sa zameriava na "bytové" pôžičky a nie na komerčné pôžičky, ktoré vznikli angažovanosťou federálnej vlády. Toto znamená, že FED nepomôže trhom v dlhodobom horizonte.

Sebecké národné opatrenia globálnu pandémiu nevyriešia
Aby sme mohli nový koronavírus globálne poraziť, Spojené štáty americké, Čína a Európa musia spolupracovať. Komentár priniesli The Financial Times. Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | Natália Sollárová

Nedosiahnuteľné financovanie bývania v USA

Regionálni brokeri sú vystavení tlaku na "zbavenie sa" niektorých hypotekárnych záložných listov z dôvodu nárastu marží v dôsledku tohto globálneho hospodárskeho šoku. Flagstar Bancorp je jedným z najväčších poskytovateľov hypotekárnych úverov v Spojených štátoch a v piatok oznámil, že prestane financovať nové pôžičky na nákup domov, ak nebudú istené vládou.

Ďaľší poskytovatelia úverov sprísňujú podmienky financovania rôznym poskytovateľom hypoték tým, že odmietajú podporovať niektoré typy pôžičiek, alebo zvyšujú náklady spojené s ich financovaním. Niektorí z hypotekárnych donorov, ako napríklad Angel Oak Mortgage Solutions, uviedli, že počas nasledujúcich dvoch týždňov pozastavujú akékoľvek spracovanie pôžičiek.

Je až ironické, že úroková sadzba sa za minulý týždeň drasticky zvýšila, keď sa pozrieme na to, ako FED znížil úrokové sadzby, aby zmiernil dopad prichádzajúcej krízy na ekonomiku USA.

Je jasné, že FED urobí všetko preto, aby zaistil fungovanie trhov, avšak koreňom týchto problémov je, že investori a finančné inštitúcie zúfalo hľadajú "cash" a rozhodnutie FEDu o znížení úrokových sadzieb nemusí byť posledné riešenie, čo sa týka stabilizovania trhu.

Minulý rok v USA (ako aj na Slovensku) mali ľudia neskutočne nízke hypotekárne sadzby a preto ceny domov vyleteli takpovediac do nebies. Milióny ľudí využilo tieto priaznivé sadzby, aby si kúpili nové domovy. Vysoký dopyt a relatívne malá ponuka boli hlavnými aktérmi zvyšujúcich sa cien do konca roka 2018, keď sa rast cien konečne začal spomaľovať.

Predpovede úrokových mier USA. Roky 2018 až 2020 screenshot / youtube.com


Experti však varujú, že to najhoršie iba príde. Bublina s nehnuteľnosťami iba začala praskať.

Z dôvodu tohto hospodárskeho poklesu v prvom štvrťroku 2020 bude pravdepodobne dopyt po bývaní rekordne nízky. Ekonómovia už varujú, že americká ekonomika sa pomaly vrhá do recesie a ak sa súčasná zdravotná situácia urýchlene nevyrieši, súčasná hospodárska kríza by sa  mohla skončiť ekonomickým poklesom ( depresiou ).

Ekonómovia z Goldman Sachs, Morgan Stanley a ďalších investičných spoločností varujú, že toto je len začiatok hospodárskeho poklesu a horšie časy by mohli prísť v nasledujúcich 1-2 mesiacoch. Ak k tomu dôjde, americký domáci trh bude zasiahnutý veľmi tvrdo, pretože spotrebitelia budú míňať svoje peniaze iba na nákup nevyhnutností počas krízy.

Dopyt po nových nehnuteľnostiach sa môže znížiť až o 50 percent. Hospodárska kríza už ovplyvnila väčšinu ľudí a tí nebudú mať záujem brať si nové hypotekárne úvery, pretože budúcnosť je veľmi neistá.

Nemecké automobilky idú vyrábať namiesto nových áut zariadenia, ktoré teraz naozaj potrebujeme. Budeme ich na Slovensku nasledovať?
Nové autá v čase krízy nepotrebujeme. Uvedomujú si to aj najväčšie európske automobilky. Hľadajú preto spôsoby výroby zdravotníckych pomôcok na boj proti pandémii koronavírusu. Spájajú potrebné s užitočným. Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Peter Paľonder

Minulosť, najlepší učiteľ

Môžeme sa naučiť veľa z pádu trhu s nehnuteľnosťami z roku 2008. Trh s nehnuteľnosťami vtedy klesol asi o 8,4 percenta. Z tohto dôvodu došlo k  strate bohatstva v hodnote takmer dvoch biliónov dolárov. Správy ukazujú, že 11,7 milióna majiteľov domov v Spojených štátoch sa dostalo takpovediac "pod vodu", čo znamená, že ich domy mali nižšiu hodnotu ako to, čo mali doplatiť na hypotéke.

Do konca roka 2019 bolo "pod vodou" viac ako 5,2 milióna majiteľov domov a zároveň milióny ľudí stále kupovali viac domov. Toto je presná replika bytovej krízy z roku 2008 a jediný rozdiel spočíva v tom, že tentokrát to bude ešte horšie, pretože hospodárstvo je už na pokraji hospodárskeho kolapsu.
Kríza v oblasti bývania bude niekoľkonásobne väčšia

V dôsledku tejto hospodárskej krízy sa zatvorili tisíce firiem a v dôsledku toho sa očakáva, že milióny Američanov prídu o prácu. Hotely a letecké spoločnosti na najbližší čas úplne ukončia svoju prevádzku.

Ostatné podniky už pozastavili svoju činnosť a v dôsledku toho stratili prácu milióny ľudí. Mnohí z nich majú hypotekárne úvery, čo znamená, že nebudú môcť včas zaplatiť svoje platby. Očakáva sa kaskáda nesplácania hypotekárnych úverov, čo by mohlo vyústiť do markantého spomalenia (zničenia) trhu s nehnuteľnosťami. Táto kríza v oblasti bývania bude niekoľkonásobne väčšia, ako sme videli v roku 2008. Blízka budúcnosť vyzerá temno a teraz má vláda jedinečnú šancu a príležitosť aby pomohla problematickému trhu s nehnuteľnosťami a ekonomike ako takej.

Treba pamätať na to, že to čo sa dialo v USA v 2008 nakoniec zasiahlo aj Európu a Slovensko s ňou. Netreba sa teda spoliehať na to, že kríza s nehnuteľnosťami ostane iba na západnej strane Atlantiku, ale treba sa pripraviť na to, že sa preleje k nám presne tak isto ako počas krízy z pred 12 rokov.

Vyše 90 % Slovákov považuje opatrenia pre koronavírus za primerané
Slováci prijali opatrenia vlády v súvislosti so šírením nového koronavírusu s porozumením, viac ako 90 percent ich považuje za úplne alebo aspoň skôr primerané. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry Go4insight, ktorá ho realizovala od... Čítať ďalej
26 | 03 | 2020 | TASR