Nemecké automobilky idú vyrábať namiesto nových áut zariadenia, ktoré teraz naozaj potrebujeme. Budeme ich na Slovensku nasledovať?
25 | 03 | 2020 I Peter Paľonder

Nové autá v čase krízy nepotrebujeme. Uvedomujú si to aj najväčšie európske automobilky. Hľadajú preto spôsoby výroby zdravotníckych pomôcok na boj proti pandémii koronavírusu. Spájajú potrebné s užitočným.


„Spoločnosti v nemeckom automobilovom priemysle chcú rýchlo a úspešne prispieť k prekonaniu súčasnej krízy,“ uviedla v pondelok v Berlíne prezidentka VDA, Hildegard Müllerová. Združenie autovýrobcov dostalo rôzne otázky o tom, do akej miery môžu členské spoločnosti prispieť k výrobe zdravotníckych pomôcok a dýchacích masiek. „V tejto záležitosti sme v úzkom kontakte so spoločnosťami a pracujeme na spôsoboch, ako podporiť výrobu zodpovedajúcich komponentov, zariadení a výrobkov v krátkom čase,“ dodala Müllerová pre agentúru Reuters.

Šéfka VDA vyhlásenie však obmedzila na splnenie požiadaviek a procesov zdravotníckej techniky. Takéto zariadenia v Nemecku podliehajú osobitným normám a musia spĺňať prísne regulačné požiadavky. Predseda vlády Bádenska-Württemberska, Winfried Kretschmann, (Strana zelených) vyzval automobilový priemysel a strojárstvo na juhozápade, aby pomohli s dodaním zdravotníckych výrobkov. V liste spoločnostiam zverejnenom v „Stuttgarter Zeitung“ a „Stuttgarter Nachrichten“, spoločnosť Kretschmann požiadala partnerov, aby prispeli k výrobe ventilátorov a dýchacích masiek. Na juhozápade sídlia viacerí veľkí dodávatelia a automobilová skupina Daimler.

Matovič chce krvné rýchlotesty vyhodiť. Švajčiari ich ale začali práve zavádzať
25 | 03 | 2020 | Peter Paľonder


Volkswagen a BMW, ktoré v súčasnosti tiež prežívajú krízu, už naznačili, že tiež chcú podporovať zdravotný systém. Obe spoločnosti sa minulý týždeň dohodli na použití 3D tlačiarní na výrobu komponentov pľúcnych ventilátorov, ktorými sa potrebujeme predzásobiť aj na Slovensku. VW a BMW už darovali zo svojich zásob stovky tisíc respirátorov na ochranu pred vírusom. Podľa predstaviteľov odborov taliansko-americká automobilka Fiat Chrysler plánuje prestavať jednu zo svojich tovární v Ázii úplne na výrobu tvárových masiek pre zdravotníckych pracovníkov.

Vlády po celom svete hľadajú v automobilovom a leteckom priemysle spojencov pre výrobu veľmi potrebných zdravotníckych pomôcok. V najbližšom čase sa uvidí, či aj na Slovensku budú z výrobných liniek schádzať namiesto áut skôr zdravotnícke pomôcky.

Aj Nemci utekajú domov. Denne sa vráti jedno malé mesto. 
Podľa Nemeckej spolkovej vlády sa v súčasnosti každý deň vracia zo zahraničia do Nemecka v priemere 10 000 Nemcov. Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Peter Paľonder