Izolácia môže zachrániť životy, ale zhoršuje problémy s duševným zdravím a osamelosť
26 | 03 | 2020 I Preklad: Marek Molnár

Milióny starších a zraniteľných ľudí trpiacich chronickou osamelosťou teraz čelia ďalšej izolácii kvôli pandémii ochorenia Covid-19. Táto izolácia spôsobí a prehĺbi rôzne problémy, ako sú napríklad problémy s duševným zdravím. Píše vo svojom komentári Tomasz Pierscionek.


Na celom svete bolo potvrdených takmer 400 000 infikovaných koronavírusom, zatiaľ čo viac ako 17 000 ľudí zomrelo. Hoci sa zdá, že vírus je v Číne a Južnej Kórei slabý, Európa je v súčasnosti epicentrom tohto smrtiaceho vírusu.

Vlády v celej Európe vydali opatrenia a odporučili občanom, najmä starším osobám, aby sa izolovali a tým zabránili šíreniu koronavírusu a úmrtnosti. Aj keď izolácia môže zachrániť životy, spôsobí a prehĺbi rôzne problémy, ako sú napríklad problémy s duševným zdravím a osamelosť - následky, ktoré vidím každý deň vo svojej práci.

Čipovanie ľudí pod zámienkou očkovania? (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Bohužiaľ, toto sa stáva realitou pre stále viac ľudí, starých aj mladých, v priemyselnom svete. Atomizácia spoločnosti a následné odcudzenie jednotlivcov od seba je zvlášť viditeľné vo veľkých mestách, ako je Londýn, kde málokto hovorí so svojimi susedmi.

Tri štvrtiny Britov očividne ani nepoznajú mená svojich susedov a viac ako polovica sa s nimi nerozpráva.

Osamelosť spolu s nedostatkom sociálnej interakcie má nepriaznivé účinky na fyzické aj duševné zdravie. Sociálna izolácia zvyšuje riziko vzniku srdcových chorôb, mozgovej príhody a demencie, čím môže byť rovnako škodlivá pre fyzické zdravie ako fajčenie.

V kampani na boj proti osamelosti sa odhaduje, že deväť miliónov dospelých v Spojenom kráľovstve trpí osamelosťou, z čoho štyri milióny sú starší ľudia. Polovica všetkých ľudí vo veku nad 75 rokov žije sama a viac ako milión starších dospelých často prežíva mesiac bez toho, aby sa rozprávali s priateľmi, rodinou alebo susedmi. Zhruba polovica ľudí vo veku 65 a viac rokov uvádza, že televízia alebo domáce zvieratá sú ich hlavnou formou spoločnosti.

Vírusová globalizácia (Andrej Kolesnikov)
Aké sú ponaučenia z pandémie, ak vôbec sú? Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Zuzana Perželová


Medzi zvlášť ohrozených ľudí pri izolácii patria osoby stredného a staršieho veku, ktoré sú tiež slobodné a trpia chronickými zdravotnými problémami.

Osamelosť sa zvyšuje aj na druhom konci vekového spektra a zdá sa, že dokonca väčším problémom je u mladých ľudí. Podľa prieskumu YouGov sa takmer tretina ľudí vo veku 18 - 24 rokov cíti osamelá väčšinu času, zatiaľ čo iba 17 percent ľudí vo veku nad 55 rokov uviedlo to isté.

Podobné zistenia sa zaznamenali medzi mladými dospelými v USA a Austrálii, hoci faktory, ktoré spôsobujú osamelosť u mladých ľudí, sú odlišné od staršej generácie.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/03/23/koronavirus-by-mohol-byt-najlepsou-vecou-%e2%80%8b%e2%80%8bktora-sa-stala-hollywoodu/

Najzraniteľnejšie sú osamelé osoby

Príčinou a dôsledkom sociálnej izolácie sú fyzické problémy a problémy s duševným zdravím - situácia, s ktorou sa často stretávam ako lekár pracujúci v psychiatrickej liečebni. Je bežné, že sa stretávam so situáciami, keď jednotlivci stredného veku alebo starší ľudia boli prijatí do nemocnice v dôsledku depresie spôsobenej sociálnou izoláciou alebo ktorí boli liečení pre svoje problémy s duševným zdravím. Avšak keď majú byť prepustení späť do života osamote, pravdepodobne to povedie k relapsu choroby.

Je skľučujúce vedieť, že aj napriek tomu, že im pomáham zotaviť sa, ich nedostatočná sociálna podpora alebo nedostatok priateľov a rodiny môže v budúcnosti spôsobiť, že budú znovu prijatí s rovnakými problémami.

Niektorí pacienti sa obávajú prepustenia do samoty. Ich prijatie na nemocničné oddelenie a následný kontakt s odborníkmi v oblasti zdravotníctva a priateľstvá s ostatnými pacientmi môžu byť dôstojnou ľudskou interakciou, ktorú už dlho nezažili. Keď sú z nemocnice prepustení, často stratia ľudský kontakt a tvrdo ich zasiahne realita života a sociálnej izolácie.

História pandémií
Dokonca aj v modernej ére sú vypuknutia chorôb takmer konštantné, aj keď nie každá choroba dosahuje pandemickú úroveň. Táto vizualizácia načrtáva niektoré najsmrteľnejšie pandémie histórie, od Antoninovského moru až po... Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Mário Martinka


Nepomáha tomu ani skutočnosť, že komunitné služby, ako sú napríklad denné centrá, utrpeli značné obmedzenia, pretože Konzervatívna strana uvalila na obyvateľstvo úsporné opatrenia. Napríklad v posledných ôsmich rokoch sa počet stredísk pre staršie a zraniteľné dospelé osoby znížil o 40 percent.

V súčasnosti, keď sa koronavírus šíri po celej Británii a kontinentálnej Európe, mnoho krajín sa izolovalo. Britský minister zdravotníctva tiež prehlásil, že ľudia nad 70 rokov by sa mali izolovať na dlhšiu dobu.

Takéto opatrenia, možno do istej miery potrebné, iba prehĺbia osamelosť. Pretože veľa starších ľudí žije osamotene, zostáva len otázkou, kto im prinesie zásoby, ako sú potraviny a lieky. Podobne sa môže zhoršiť ich zdravotný stav, ak sa zrušia rutinné operácie alebo návštevy doktorov.

Čo nám vírus vzal a čo dal
Zdroj: Webnoviny / Autor: Ján Baránek Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Prevzatý článok / SITA


Dávajte pozor na svojich starších susedov. Pred izoláciou skontrolujte, či niečo potrebujú a či majú primerané opatrenia. Izolácia bude mať pravdepodobne škodlivé účinky na fyzické a duševné zdravie mladších ľudí, najmä tých, ktorí žijú sami a trávia viac času na sociálnych médiách. Pravdepodobný nárast používania sociálnych médií zrejme zvýši kolektívnu úzkosť ľudí.

Zatiaľ čo ľudia sú pandémiou vystrašení a rozptyľovaní, vlády majú jedinečnú príležitosť zrušiť nepopulárne zákony. Teraz je čas byť ostražití a uvedomiť si, že koronavírus, hoci je hlavným problémom, nie je jediným problémom.

Podniky sa otvárajú a ľudia môžu tráviť viac času vonku. Čína vyhlásila, že je tretí deň po sebe bez nových domácich prípadov nákazy
Čína vyhlásila, že je tretí deň po sebe bez nových miestnych prípadov nákazy, pričom úradníci začali zmierňovať opatrenia. Počet úmrtí v Číne sa tiež dramaticky spomalil. Informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Marek Molnár