Česi vyvinuli nový test na koronavírus a majú ho dostatok
26 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Českí odborníci vyvinuli ďalší laboratórny test na nový koronavírus. Na trh sú schopní dodať dostatočný počet súprav. V rozhovore pre idnes.cz o tom informoval profesor Masarykovej univerzity v Brne Omar Šerý.


Laboratóriá, ktoré majú vybavenie na vykonávanie DNA diagnostiky, môžu mať k dispozícii ďalší spôsob testovania. V Českej republike po dvoch týždňoch intenzívnej práce vyvinuli diagnostickú súpravu EliGene COVID19 BASIC A RT, ktorá už je k dispozícii. Vyrábať ich bude česká spoločnosť Elisabeth Pharmacon a svojou produkciou by mali pokryť celú domácu spotrebu, čo sú až tisícky analýz denne.



 

Molekulárny biológ, odborník na DNA diagnostiku a tiež konateľ spoločnosti Omar Šerý uviedol, že výhodou novovyvinutého testu je jeho citlivosť – zameriava sa až na tri miesta v genetickej informácii vírusu SARS-CoV-2. Okrem toho, vírus mutuje, takže zacielením na tri miesta v jeho genóme už dáva dostatočnú záruku, že test vyjde v prípade infikovaného človeka so správnym výsledkom.

Pri testovaní pozitívnych vzoriek a porovnávaní rôznych metód totiž zistili, že niektoré vzorky mohli byť mylne považované za negatívne, pretože mali veľmi nízku koncentráciu vírusu. To znamená, že niekomu mohol vyjsť negatívny výsledok, hoci v skutočnosti by mal byť pozitívny.

Česká lekárka „v nemilosti“ vyvinula rýchlotest na koronavírus, ponúka ho zadarmo
Česká virologička Soňa Peková vo svojom laboratóriu vyvinula jednoduchší a dostupnejší test na nový koronavírus. Ostatným pracoviskám ho ponúka zadarmo. Záujem má Európa i USA. Píšu novinky.cz. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Natália Sollárová


Nové testy sú podľa Šerého stopercentné a majú v sebe zahrnutú i kontrolu správnosti výsledkov. Ďalším prínosom je, že sa diagnostika vykonáva v jednej skúmavke, čím sa šetrí čas a tiež náklady na materiál. Sady napríklad dodajú do pražskej Fakultnej nemocnice v Motole, ktorej laboratórium patrí medzi najväčšie v krajine. Doteraz ich museli objednávať zo zahraničia.

Český odborník Šerý sa novým koronavírusom zaoberá už od januára. Na svojom profile na Twitteri uverejňuje zaujímavé aj užitočné informácie týkajúce sa i ochorenia COVID-19. Okrem iného veľmi presne predpovedal vývoj v Taliansku a Českej republike.

Čoskoro bude tisíc nakazených, pandémia môže byť aj päť mesiacov
Podľa českého odborníka je skutočný počet infikovaných vyšší, ako je oficiálne potvrdené a len v Čechách ich bude čoskoro už cez tisíc. Odporúča viac testovania a tiež nosenie rúšky. Rozhovor priniesli aktuálne.cz. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Natália Sollárová




 

Šerý tiež upozornil, že respirátor N95 je neúčinný a bežný respirátor funguje len pokiaľ nenavlhne. Jediné respirátory, ktoré majú podľa neho zmysel sú FFP3, tých je ale nedostatok. Bolo by však možné ich nahradiť respirátormi z nanovlákien.

Zároveň písal o ďalších zdravotných dôsledkoch nového koronavírusu, napríklad, že môže tiež spôsobovať zápaly semenníkov a neplodnosť.

Návrh riešenia, čo robiť v prípade nedostatku odberových tampónov:



Prečo nás karanténa môže vyjsť drahšie ako viac testovania
Karanténa má chrániť ostatných pred prípadnou nákazou. Čo je však efektívnejšie? Čakanie na príznaky, nemožnosť pracovať a normálne žiť, alebo rýchle testovanie? Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Natália Sollárová