Pandémia Covid-19 spôsobí USA dlhovú krízú pravdepodobne skôr ako sa čakalo v roku 2035!
23 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Celková suma balíka fiškálnych stimulov v USA by sa mohla pohybovať okolo jedného bilióna dolárov. Smeruje USA pri rekordnom rozpočtovom deficite a štátnom dlhu na úrovni 23 biliónov dolárov k urýchleniu dlhovej krízy?


Portál RT informuje, že Trumpova administratíva chce v najbližších týždňoch poslať Američanom priame peňažné platby, aby im pomohla vyrovnať sa s hospodárskou krízou, ktorá eskaluje v dôsledku pandémie koronavírusu. Táto finančná podpora pochádza z rozsiahleho balíka pomoci Bieleho domu a Capitol Hill.

Celková suma balíka predstavuje viac ako 1 bilión dolárov, čo z neho robí jeden z najväčších federálnych núdzových fiškálnych balíkov, aké kedy boli zostavené.

AKTUALIZOVANÉ: Americké akcie sa prepadajú aj napriek tomu, že Fed sľúbil naliať do ekonomiky neobmedzené množstvo peňazí
V pondelok po elektronickom obchodnom stretnutí, ktoré je zamerané na ochranu zamestnancov burzy v New Yorku pred koronavírusom, hlavné ukazovatele Wall Street opäť klesli. Informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Či už ide o dočasný pokles alebo o úplnú recesiu, americkí občania môžu očakávať dve veci. Daňové príjmy budú klesať s poklesom príjmov ľudí a zvýšia sa federálne výdavky. Výsledkom však bude ešte vyšší deficit. Americký dlh tak prudko stúpa, čo môže paradoxne urýchliť jeho negatívny dopad na ekonomiku, ktorému sa krajina týmto snaží vyhnúť.

Štatistiky sú udivujúce. Minulý rok dosiahol oficiálny rozpočtový deficit odhadovaných bilión dolárov. Štátny dlh vzrástol o 1,2 bilióna dolárov na 23 biliónov dolárov.

Podľa štvrťročnej správy o úveroch a dlhu federálnej banky v New Yorku sa dlh domácností na konci roku 2019 zvýšil o 4,4%. Študentský dlh sa na konci roku 2018 zvýšil na 1,51 bilióna dolárov. Úvery na autá vzrástli na 1,3 bilióna dolárov, zatiaľ čo dlh z kreditných kariet stúpol na rekordných 930 miliárd dolárov (0,93 bilióna)

Grécka polícia objavila tajný tunel plný zbraní, tureckí teroristi boli ihneď zatknutí (FOTO)
Grécka polícia zatkla príslušníkov tureckej teroristickej organizácie po odhalení tunela obsahujúceho sklad vojenských zbraní, informuje Breitbart. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Zatiaľ čo sa americké bremeno dlhu zdvíha, do úvahy by sme mali zarátať ešte jeden dôležitý faktor: pomer rastúceho dlhu k HDP. Tento pomer je výsledkom porovnávania, koľko krajina dlhuje a koľko produkuje.

V roku 2012 percentuálny podiel dlhu na HDP presiahol 100% prvýkrát od druhej svetovej vojny, kedy bola v USA v podstate iba jedna obrovská továreň, ktorá produkovala zbrane a zásoby. V roku 2019 bol pomer dlhu k HDP 107%. To znamená, že v súčasnosti je dlh vyšší ako samotné hospodárstvo v Spojených štátoch.

Tieto štatistiky vedú k celonárodnému núdzovému stavu, ktorý si vyžaduje obrovské sumy federálnych výdavkov. V posledných týždňoch, v stave globálnej zdravotnej krízy, boli zasiahnuté podniky všetkých veľkostí, čo ovplyvní aj celkovú ekonomiku krajiny o niekoľko biliónov dolárov produkcie.

Turecko hrozí, že obsadí továrne, ak tieto nepredajú rúška priamo vláde
Turecké úrady obsadia továrne firiem vyrábajúcich ochranné masky, pokiaľ sa v pondelok nedohodnú na predaji výrobkov vláde. Uviedol to minister vnútra Suleyman Soylu, s tým, že sa Ankara snaží obmedziť lokálne vypuknutie... Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Mário Martinka


Očakáva sa, že v nasledujúcom štvrťroku sa ekonomika krajiny zníži až o päť percent. Pri klesajúcich daňových príjmoch a rozsiahlych núdzových výdavkoch sa pomer dlhu k HDP pravdepodobne zvýši nad 100 percent.

Tieto štatistiky sú desivé vzhľadom na možnosť dlhodobej recesie spôsobenej koronavírusom. Pomer dlhu k HDP by sa mohol priblížiť alebo dokonca prekročiť rekordnú úroveň zaznamenanú hneď po druhej svetovej vojne, kedy pomer národného dlhu presahoval HDP o celých 121%.

To, že by sa USA mohlo priblížiť k takejto úrovni dlhu, stavia krajinu do potenciálne nebezpečnej pozície vzhľadom na stále rastúce úroky tohto dlhu. V minulom roku krajina zaplatila 600 miliárd dolárov iba za úroky z dlhov, čo je takmer 9% z celkových výdavkov krajiny.

V Česku sťahujú liek Plaquenil z trhu. Aby ho bolo dosť pre pacientov s koronavírusom
Liek Plaquenil znižuje inekčnosť už nakazených pacientov. České ministerstvo zdravotníctva obmedzilo jeho predpisovanie. Správu priniesol portál idnes.cz. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


Očakáva sa, že k rozpadu sociálneho zabezpečenia dôjde skôr, ako sa domnievalo. Pred vypuknutím pandémie koronavírusu sa totiž rátalo s dlhovou krízou až v roku 2035. Výrazná recesia, klesajúce HDP, rastúci pomer dlhu k HDP - to všetko sa odzrkadlí skrátením tohto časového rámca.

USA nie je jedinou krajinou, pokiaľ ide o dlhy a ich rast v dôsledku pandémie koronavírusu. Touto globálnou pandémiou trpí celý svet, čo predstavuje ďalšie negatívne následky nie len pre americké hospodárstvo.

Celkovo si svet požičiava viac, ako produkuje. Obzvlášť znepokojivé je Taliansko, ktoré má pomer dlhu k HDP nad 130% a je jednou z krajín, ktoré trpia pandémiou koronavírusu najviac. Kombinácia týchto dvoch prvkov pravdepodobne v dohľadnej budúcnosti výrazne zasiahne taliansku ekonomiku.

Angela Merkelová ide do domácej karantény: Nakazila sa novým koronavírusom od svojho lekára?
Nemecká kancelárka Angela Merkelová ide okamžite do domácej karantény. Správu priniesol Nový čas. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Gabriel Matta