Dostál podal v kauze Kičura trestné oznámenie pre machinácie pri verejnom obstarávaní
23 | 03 | 2020 I SITA

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Ondrej Dostál podal v kauze Kičura trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní a dražbe, prípadne niektorého z trestných činov korupcie.


Agentúru SITA o tom informoval samotný Dostál. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) po výzve premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) pripravil návrh na odvolanie Kajetána Kičuru z postu predsedu Správy štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR). O jeho odvolaní z funkcie má ešte v pondelok rozhodnúť vláda.

„K naplneniu skutkovej podstaty uvedeného trestného činu mohlo podľa môjho názoru prísť v súvislosti s obstarávaním zdravotníckych ochranných prostriedkov na zamedzenie šírenia koronavírusu SŠHR a zmluvami uzatvorenými predsedom SŠHR Kajetánom Kičurom s firmami Lacorp a A-testing," priblížil Dostál.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v tejto súvislosti v pondelok požiadal listom predsedu Úradu pre verejné obstarávanie SR (ÚVO) Miroslava Hliváka o bezodkladné preverenie informácií v súvislosti s nákupom zdravotníckeho materiálu Správou štátnych hmotných rezerv SR, ktoré odzneli 22. marca 2020 na tlačovej besede predsedu vlády SR Igora Matoviča.

Syn šéfa štátnych hmotných rezerv si v Bratislave kúpil byty za státisíce. Hypotéku nepotreboval
Kajetán Kičura ako šéf Správy štátnych hmotných rezerv aktuálne čelí podozreniu z nakupovania predraženého zdravotníckeho materiálu. Škandálu je však vytavený aj jeho syn, ktorý si mal nedávno v centre Bratislavy kúpiť dva byty bez hypotéky.... Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


"Generálny prokurátor SR zároveň v liste požiadal predsedu ÚVO, aby svoje závery v čo najkratšom čase oznámil generálnemu prokurátorovi," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

K obvineniam, ktoré odzneli na adresu Kajetána Kičuru, sa už vyjadril aj expremiér Peter Pellegrini. Ten sa sociálnej sieti uviedol, že ide o vážne podozrenia, ktoré treba dôsledne preveriť, pretože v mimoriadnych časoch patrí za zlyhanie aj mimoriadny trest.

"Pán Kičura je sudcom, ktorý má pozastavený výkon funkcie. Vyzývam ho, aby sa za žiadnych okolností nevrátil do talára, kým tieto podozrenia nevyvráti. Je neprípustné, aby ľudia nemali istotu, že o ich vlastnom osude rozhoduje bezúhonný človek," uviedol Pellegrini s tým, že ak sa preukáže, že Kičura nepochybil a ide len o "obvyklé politické divadlo", má právo žiadať ospravedlnenie.

FBI: extrémisti nabádajú šíriť koronavírus medzi Židmi
Agentúra zachytila správy medzi neonacistickými a bielymi rasistickými hnutiami, ktoré nabádajú infikovaných členov na návštevu miest, kde sa zhromažďujú Židia Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Mário Martinka


Samotný Kičura priznal, že v pondelok v súvislosti s uzatvorenými zmluvami vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). Vypovedať by mali aj jeho kolegovia z úradu, ktorí sa zúčastnili predmetných výberových obstarávaní.

"Bolo by úplne zbytočné, aby som sa ja teraz ohradzoval. Prešlo to do polohy trestného konania, a preto sa ja ďalej v tej trestnoprávnej rovine budem vyjadrovať iba na NAKA a ostatných orgánoch činných v trestnom konaní," vyhlásil na pondelňajšej tlačovej konferencii s tým, že vyšetrovaný políciou bude aj v súvislosti s nákupom dvoch bytov jeho synom.

Obviňovanie z korupčného správania však odmieta. "Podľa mňa by som musel byť zbavený všetkých zmyslov, aby som legálne podľa zmluvy so zavkladovaním kúpil byty. Tá postupnosť je úplne iná, ale všetko presne vysvetlím do posledného detailu orgánom činným v trestnom konaní," dodal.

AKTUALIZOVANÉ: Americké akcie sa prepadajú aj napriek tomu, že Fed sľúbil naliať do ekonomiky neobmedzené množstvo peňazí
V pondelok po elektronickom obchodnom stretnutí, ktoré je zamerané na ochranu zamestnancov burzy v New Yorku pred koronavírusom, hlavné ukazovatele Wall Street opäť klesli. Informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Zároveň opäť obhajoval nákup kritizovaných rýchlotestov na prítomnosť koronavírusu. Test obstarávaný za zhruba 25 eur za kus je totiž podľa neho odporúčaný Svetovou zdravotníckou organizáciou a jeho cena sa pohybuje od 20 do 40 eur za kus.

Jeho dodávateľ z Číny sa pritom podľa Kičuru proti vyjadreniam premiéra Matoviča ohradil a preto Kičura predsedovi vlády odkázal, aby vážil slová, pretože Čína je jedna z mála krajín, kde sa dá teraz zdravotnícky materiál zohnať. Zároveň dodal, že testy budú obstarané tak, ako bolo zazmluvnené.

Podľa premiéra Matoviča sledoval Kičura svoj vlastný biznis namiesto verejného záujmu. Práve z tohto dôvodu je podľa neho sklad SŠHR z pohľadu osobných ochranných prostriedkov prázdny.

Koronavírus mení svet: Príbehy ľudí zo siedmich veľkomiest, ktorí vedú s nákazou vlastnú vojnu
Nový koronavírus sa rozšíril už do viac ako 140 krajín a zmenil každodenný život ľudí z celého sveta. Svoje skúsenosti zo siedmich veľkomiest naprieč štyrmi kontinentmi zdieľali redaktori pre South China Morning Post. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Natália Sollárová