Talianske márnice sú preplnené. Do ulíc bola povolaná armáda, aby dohliadala na prísny režim (VIDEÁ)
22 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Keďže Taliansko zaujalo pozíciu Číny v najväčšom počte obetí vírusu Covid-19, kapacity talianskych márnic sú preplnené, v dôsledku čoho bola povolaná armáda, aby dohliadala na celonárodnú karanténu a aby tak obmedzila počet ďalších úmrtí.


Portál RT uvádza, že Taliansko zaznamenalo počas rýchlo sa šíriacej pandémie koronavírusu najtragickejší deň vrátane ktorejkoľvek krajiny, kedy v piatok zaznamenalo 627 úmrtí za jediný deň. Smrteľné epicentrum neprivádza do zúfalstva iba talianske nemocnice, ale aj márnice a krematória, ktoré boli tiež zasiahnuté vysokým počtom obetí zabitých koronavírusom, čo ich donútilo odmietnuť príjem nových tiel z dôvodu preplnenej kapacity.



„Momentálne dostávame priemerne 25 mŕtvol denne, ale spracovať ich dokážeme iba 12,“ uviedol vedúci krematória v severnom meste Piacenza. Podľa jeho slov sú aj susedné regióny donútené v dôsledku preplnenej kapacity posielať svoje nadbytočné telá do márnice v Piacenzii.

„Je to rovnaký problém, aký malo mesto Bergamo. Práve z tohto dôvodu dostávame rakvy z celého stredného a severného Talianska. Nemajú už žiadne dočasné priestory pre truhly.“

Problém súčasne narastá s počtom úmrtí. Taliansko momentálne hlási viac ako 47 000 infekcií a 4 000 úmrtí. Rýchly nárast počtu obetí podnecuje talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho, aby predĺžil celonárodnú karanténu uloženú minulý týždeň, ktorá mala držať vyše 60 miliónov Talianov v krajine a vo svojich domovoch do 3. apríla.



„Ďalšie obmedzenia týkajúce sa cestovania budú talianske úrady hlásiť v priebehu nasledujúcich 48 hodín,“ uviedol v piatok minister pre regionálne záležitosti Francesco Boccia.

Vojaci v krajine už boli povolaní do ulíc, aby dohliadali na prísne opatrenia. Medzinárodná agentúra Ruptly, špecializujúca sa na video, zachytila vojenské ozbrojené vozidlá s maskovanými vojakmi, ktorí boli nasadení ako posily v rámci operácie „Bezpečné ulice“ v hlavnom meste talianskej Sicílie, v Palerme.



Po celom svete sa vírus Covid-19 rozšíril a nakazil viac ako 275 000 ľudí v najmenej 160 krajinách. Aj napriek trom mesiacom intenzívneho úsilia v boji proti vírusu sa choroba rozšírila na každý obývaný kontinent a epidémia rýchlo prerástla do globálnej pandémie.

Európania tlieskajú z okien či z balkónov ako prejav vďaky najmä zdravotníkom (VIDEÁ)
Obyvatelia mnohých európskych miest, ktorí sú držaní v karanténe, každý večer strávia aspoň jednu minútu zavďačením sa a prejavom úcty najmä zdravotníkom, ale aj polícii, dobrovoľníkom a všetkým orgánom, ktoré pracujú na verejnom bezpečí počas... Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Timotej Dudka