Európania tlieskajú z okien či z balkónov ako prejav vďaky najmä zdravotníkom (VIDEÁ)
21 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Obyvatelia mnohých európskych miest, ktorí sú držaní v karanténe, každý večer strávia aspoň jednu minútu zavďačením sa a prejavom úcty najmä zdravotníkom, ale aj polícii, dobrovoľníkom a všetkým orgánom, ktoré pracujú na verejnom bezpečí počas pandémie koronavírusu.


Portál AP informuje, že Európania pri otvorených oknách alebo na balkónoch v Ríme, Madride, Paríži, Aténach, Amsterdame, ale aj v slovenských mestách spievajú, fandia a tlieskajú, hoci vedia, že tí, ktorým tento prejav patrí, sú príliš zaneprázdnení na to, aby si ho vypočuli.

Vďaka patrí najmä lekárom, zdravotným sestrám a iným zdravotníkom, ktorí sa vystavujú riziku počas pandémie, ktorá núti väčšinu obyvateľov zostať doma. 52-ročná zdravotná sestra sa vo štvrtok stala prvou zdravotnou pracovníčkou v Španielsku, ktorá zomrela na ochorenie COVID-19.

Počet obetí v Taliansku v dôsledku koronavírusu už prerástol Čínu
Koronavírus zabil v Taliansku viac ľudí ako v ktorejkoľvek inej krajine, za posledný deň zomrelo v krajine 427 nakazených, informuje BBC. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


V Taliansku, kde počet úmrtí súvisiacich s vírusom presiahol počet úmrtí v Číne, bolo infikovaných 2 900 poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Holandský minister zdravotníctva v stredu skolaboval z vyčerpania uprostred parlamentného zasadnutia. „Dnes večer tlieskame z úcty a ďakujeme všetkým zdravotníkom, ktorí nás chránia pred týmto hrozným vírusom,“ vyhlásil holandský kráľ Willem-Alexander.



Vo Francúzsku, kde sa vedúci národnej lekárskej federácie infikoval vírusom od pacienta, sa okná otvorili o 20:00 v stredu, hneď v deň oznámenia tejto nákazy. „V tomto období zdravotnej krízy vidíme najkrajšie veci, ktoré ľudstvo môže ponúknuť, ale možno aj tie najtemnejšie,“ uviedol francúzsky premiér Edouard Philippe.



V Bruseli a ďalších mestách sa cieľové publikum poďakovania rozšírilo na všetkých pracovníkov, ktorí pracujú na udržiavaní základných služieb v Belgicku, ako sú hasiči, pracovníci supermarketov a zberatelia odpadu.

Na Slovensku bolo taktiež počuť večerný prejav vďaky v slovenských krajoch aj vďaka udalosti vytvorenej na sociálnej sieti Facebook. Slováci prvýkrát svoju vďaku prejavili 16. marca v Žiline, Martine či v Partizánskom. 20. marca sme mohli počuť tlieskanie z okien či balkónov napríklad v Bratislave.



Umelá inteligencia by mohla rozhodovať o živote alebo smrti pacientov s Covid-19?
Čínski vedci tvrdia, že vyvinuli umelú inteligenciu, ktorá môže lekárom pomôcť pri výbere a uprednostňovaní pacientov s ochorením Covid-19 na základe analýzy krvi, vďaka ktorej dokážu predpovedať mieru prežitia. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Timotej Dudka