Nová vláda zverejnila nástrel 42. opatrení, ktoré majú zachrániť Slovenskú ekonomiku
22 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

K novým ekonomickým opatreniam patrí napríklad odklad daňových priznaní pre firmy a fyzické osoby či urýchlené zavedenie takzvaného „Podnikateľského kilečka“.


Nástrel 42. opatrení na svojom Facebooku zverejnil Jozef Viskupič (SaS), ktorý po novom pôsobí ako predseda parlamentného finančného výboru. Primárnym cieľom krokov, ktoré nová vláda navrhuje, je čo možno najviac eliminovať dopady, ktoré bude mať pandémia vírusu COVID-19 na Slovenskú ekonomiku.


Je to náš návrh a teda sa môže počas rokovaní s partnermi meniť. Vláda ale bude musieť o nich rokovať čo najskôr a potom pôjdu na schválenie do parlamentu - samozrejme skráteným legislatívnym konaním,“ uviedol Viskupič s tým, že aktuálna situácia spĺňa podmienky na použitie skráteného legislatívneho konania.


Vláda by o opatreniach mala rokovať v pondelok, pričom parlament by mohol pristúpiť k ich schvaľovaniu hneď na druhý deň.


Európska centrálna banka prichádza kvôli koronavírusu s razantnými opatreniami. Prekonajú aj euroval
Európska centrálna banka (ECB) chce prostredníctvom nových opatrení rozviazať ruky štátom a firmám. Začne s vykupovaním dlhopisov v hodnote stoviek miliárd eur ročne. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

Súbor ekonomických opatrení chvália aj analytici či Slovenská komora daňových poradcov. Práve predseda komory daňových poradcov Jozef Danis sa v tomto kontexte vyjadril, že členovia komory sú pripravení spolupracovať na príprave návrhov jednotlivých zákonov v spojitosti s aktuálnymi návrhmi opatrení.


V zozname nechýba napríklad ani odpustenie dane z motorových vozidiel za druhý štvrťrok, automatický odklad podania daňového priznania do 30. 6. 2020 či odklad povinnosti zaplatiť daň z príjmu fyzických aj právnických osôb do 30. 9. 2020. V zozname opatrení sa počíta aj s možnosťou komerčného testovania ľudí na koronavírus. 


Čo nám vírus vzal a čo dal
Zdroj: Webnoviny / Autor: Ján Baránek Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Prevzatý článok / SITA