Európska centrálna banka prichádza kvôli koronavírusu s razantnými opatreniami. Prekonajú aj euroval
22 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Európska centrálna banka (ECB) chce prostredníctvom nových opatrení rozviazať ruky štátom a firmám. Začne s vykupovaním dlhopisov v hodnote stoviek miliárd eur ročne.


Guvernéri všetkých centrálnych bánk eurozóny sa na nedávnej spoločnej schôdzi dohodli na nových opatreniach, ktorých cieľom je zmiernenie následkov spôsobených pandémiou COVID-19. Ide o razantné opatrenia, ktorých rozmery sú masívne.


Bankári sa pred časom v prvok kole opatrení rozhodli, že vykúpia dlhopisy v celkovej hodnote 120 miliárd eur ročne. Táto stratégia však nezabrala a Európska ekonomika sa navzdory razantnému zásahu stále rútila do recesie.


ECB tentoraz pritvrdí a plánuje skupovať dlhopisy za 750 miliárd eur každý rok a to až dovtedy, kým pandémia koronavírusu neskončí. Napríklad v porovnaní s programom Euroval 2, v ktorom bolo k dispozícii 440 miliárd eur na záchranu ekonomík v čase krízy, ide skutočne o masívne opatrenie.


Stačí nám na ochranu pred koronavírusom vodka? Všetko, čo potrebujete vedieť o dezinfekcii rúk
Nosenie rúšok, ale aj dôsledné umývanie rúk či rôzne dezinfekčné prostriedky sú najskloňovanejšími pojmami dnešnej doby. Biológ Jeffrey Gardner pre portál sciencealert.com vysvetľuje, prečo je alkohol kľúčovou ingredienciou v rámci dezinfekcie voči... Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová

ECB od týchto krokov očakáva zmiernenie situácie na finančných trhoch. Pre štáty a firmy to znamená, že si v čase krízy budú môcť požičiavať lacnejšie ako doteraz. 


Výnimočné časy si vyžadujú výnimočné kroky. Neexistujú obmedzenia pre záväzok, ktorý máme voči euru. Sme pripravení použiť celé spektrum nástrojov, ktoré nám umožňuje náš mandát,“ obhajovala tieto kroky šéfka ECB Christine Lagardová.


Reálne scenáre totiž hovoria, že sa EÚ tento rok prepadne do recesie. Čo sa týka Slovenska, ekonómovia predpovedajú, že tento rok môže zaznamenať pokles vo výške od 1,3 do 10 percent HDP.


Prečo nás karanténa môže vyjsť drahšie ako viac testovania
Karanténa má chrániť ostatných pred prípadnou nákazou. Čo je však efektívnejšie? Čakanie na príznaky, nemožnosť pracovať a normálne žiť, alebo rýchle testovanie? Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Natália Sollárová