“Sexboti” prinášajú so sebou hrozbu “digisexuality”.
20 | 03 | 2020 I Imrich Kovačič

Americkí vedci tvrdia, že čoskoro vzrastie počet jedincov, ktorí sa budú identifikovať ako „digisexuáli“, berúc pri tom do úvahy svoju sexuálnu identitu, pochádzajúcu zo sexu s robotmi.


“Sexboti”, ako akademici nazvali sexuálnych robotov, sú v súčasnosti celkom primitívni. Nová správa publikovaná v časopise Journal of Sexual and Relationship Therapy však tvrdí, že roboti budú čoskoro navrhovaní tak, aby vyzerali, rozprávali a konali ako skutoční ľudia. Sexboti naviac budú špeciálne upravení tak, aby spĺňali aj intímnejšie túžby človeka.


Autori správy Neil McArthur a Markie LC Twist z University of Manitoba v Kanade tvrdia, že pri vývoji robotiky musíme byť pripravení zaoberať sa aj týmto fenoménom,.


SEX: Vývoj sexuálnych robotov sa vymyká spod kontroly, varujú vedci
Výrobky známe ako sexuálne robotky sú celosvetovo mimo dohľadu vládnych agentúr. Dôvod je ten, že vlády sa nimi podľa vedcov hanbia zaoberať. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | SITA

„Niet pochýb o tom, že prichádzajú sexboti,“  tvrdia McArthur a Twist. „Myslíme si, že sexboti budú predstavovať iný druh sexuálneho zážitku, než sú tie, ktoré ponúkajú v súčasnosti existujúce technológie. V prvom rade sa začnú vytvárať intenzívne spojenia jednotlivcov so svojimi robotickými spoločníkmi.Títo roboti budú zostrojení na mieru tak, aby spĺňali túžby jednotlivcov. Naviac budú robiť veci, ktoré ľudskí partneri nerobia, alebo nemôžu či odmietajú robiť. Z tohto dôvodu bude značný počet ľudí pravdepodobne používať robotov ako svoj primárny spôsob sexuálneho zážitku. “


Dvojica akademikov, ktorí sú spoluautrmi knihy “Robot Sex: Kniha pre osvietených Sapiosexuálov”, tvrdia, že vzostup digisexuality prináša aj svoje výhody a svojim potenciálom bude “šetriť” ľudské vzťahy.


Tvrdia tiež, že digisexualita bude mať pozitívny vplyv, najmä pre ľudí, ktorí v minulosti zažili sexuálnu traumu alebo pre tých, ktorí majú problémy s vytváraním ľudských vzťahov. Upozorňujú však, že to tiež prinesie aj určité ťažkost. Podľa ich názoru musia byť lekári už dnes pripravení riešiť budúcu digisexualitu, aby vedeli ako k nej majú pristupovať.


Noel Sharkey z Nadácie pre zodpovednú robotiku (FRR) sa nedávno vyslovil proti robotom, ktorých začali používať opatrovateľské domovy pre seniorov. „Títo roboti sú navrhnutí pre seniorov v opatrovateľ-ských domovoch, čo je podľa mňa dosť kontroverzné. Ak niekto trpí vážnou Alzheimerovou chorobou, nedokáže skutočne rozoznať rozdiel. Musíme premýšľať ako celá spoločnosť, čo s tým chceme robiť,“ povedal výskumník.


"Je to veľmi smutné, pretože ide o jednostranný citový vzťah,"  pokračoval Sharkey. "Ak sa ľudia citovo naviažu na svojich robotov, bude to pre ľudstvo veľmi znepokojujúce. Budú milovať iba artefakt, ktorý im ich lásku nebude môcť nikdy opätovať. V najlepšom prípade pôjde len o predstieraný, falošný vzťah."


Súboj myší v londýnskom metre najlepšou fotografiou divokej prírody
Snímka zachytáva „neľútostnú bitku“ dvoch myší o omrvinky jedného z cestujúcich. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Preklad: Redakcia HD