Koronavírus nás „zachránil“ pred Treťou svetovou (Dmitrij Michailin)
20 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Názor Dmitrija Michailina (Komsomolská pravda)


Pandémia je reset, ktorý už civilizácia ozaj potrebovala.


Je to veľmi zvláštne. Takmer všetci virológovia tvrdia, že sa nedeje nič strašné. Ale takmer všetky vlády okrem anglickej a švédskej hovoria a konajú tak, že by sme si to pred dvoma týždňami nevedeli ani vo sne predstaviť. A rovnako i obyvatelia.


Zdá sa, že ľudstvo je veľmi unavené skutočnosťou, že už dlho nerozumie tomu, čo sa deje na tejto planéte. Nikto tomu vskutku nerozumie. Všetci sme v akejsi logickej slepej uličke. Každý vie, že ďalej to takto nejde. Ale nikto netuší, ako by to malo správne byť.


V našich životoch sa zhromaždilo veľa protichodných a vzájomne sa vylučujúcich významov. Globalizácia, kríza kapitalizmu, globálne otepľovanie, sankcie, bohatstvo, chudoba či spotrebiteľská spoločnosť. Zoznam je takmer nekonečný. Všetko vyriešiť je vlastne nemožné.


A najjednoduchším a najosvedčenejším spôsobom je vždy návrat do východiskového bodu. Reset a opätovný reštart. Bez ohľadu na formu. Buď je to vojna, pád meteoritu, výbuch veľkej sopky, alebo povedzme epidémia. Všetci už čakali na „čosi“ veľké.


Rusi sa pripravujú na Tretiu svetovú
Čo treba mať po ruke v prípade Tretej svetovej vojny Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Koronavírus „tým“ napriek všetkému nie je. Ale ľudstvo sa ho akoby spoločným dohovorom doslova chytilo. A má svoju „veľkú udalosť“. Tak sa poďme všetci spolu báť. Nech je to naša spoločná virtuálna Tretia svetová vojna. A možno sa tak vyhneme tej skutočnej.


Nehovoriac o tom, že koronavírus skutočne existuje. A ľudia naň skutočne zomierajú. Aj hospodárstvo skutočne upadá, ako možno doposiaľ nie v poslednom polstoročí.


A reštart, ktorý svet tak potreboval, je už úplne zrejmý. Svet po pandémii koronavírusu bude dozaista iný. Objavil sa nevysvetliteľný mechanizmus uvedenia civilizácie znova do života. A nie som si istý, či je to naozaj zle.


Globalizácia pandémiu neprežije
Komentár Petra Akopova (Pohľad) Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD