Riziko druhej vlny Covid-19 v Číne
19 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Imperial College London varuje: Zostáva zistiť, či z dlhodobého hľadiska a bez očkovania  je „potlačenie vírusu možné“ 



Druhá smrtiaca vlna Covid-19 by mohla naraziť na Čínu ako cunami

Choroba sa stáva globálnou a pandemické epicentrum prechádza do Európy, varovala Imperial College London v správe o nebezpečenstvách druhej fázy vírusu.

Denník asiatimesfinancial.com prichádza so správou v ktorej hovorí, že už prepuknutie tejto choroby bolo opísané ako „najzávažnejšia“ hrozba pre verejné zdravie „od pandémie chrípky H1N1 z roku 1918“, ktorá infikovala jednu tretinu populácie planéty alebo približne 500 miliónov ľudí. Počet obetí nakoniec vzrástol na 50 miliónov po celom svete.

„V Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch bude potlačenie vírusu vyžadovať minimálne kombináciu sociálneho dištancovania celej populácie, izolácie domov a karantény domácnosti od ich rodinných príslušníkov. Toto bude potrebné doplniť zatvorením škôl a univerzít, “uviedla štúdia ktorú spracoval reakčný tím Imperial College Covid-19 začiatkom tohto týždňa.
Rýchly odraz

Tým ďalej tvrdí, že: „Hlavnou výzvou porazenia vírusu je, že tento typ balíka intenzívnej intervencie bude potrebné zachovať, až kým nebude k dispozícii vakcína [ktorá môže byť] až o 18 mesiacov... - keďže predpovedáme, že prenos sa rýchlo obnoví, ak sa intervencie uvoľnia".

Čína nehlási po prvý raz žiadne nové prípady nákazy koronavírusom
Čína vo štvrtok nehlásila po prvý raz žiadne nové domáce prípady nákazy koronavírusom, odkedy ich začala v januári zaznamenávať. Narástol však počet infekcií zavlečených zo zahraničia, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Správa ďalej uvádza: „Aj keď skúsenosti v Číne a teraz v Južnej Kórei ukazujú, že potlačenie (vírusu) je možné v krátkodobom horizonte, je potrebné zistiť, či je možné dlhodobé (potlačenie) a či možno znížiť sociálne a ekonomické náklady na doteraz prijaté intervencie“.

Doteraz bolo celosvetovo infikovaných viac ako 198 000 ľudí. Hodnoty zotavenia sa pohybujú okolo 82 700. V Číne bolo infikovaných takmer 81 000 ľudí s úmrtnosťou takmer 3 250.

V Číne už dva týždne prebieha program "späť do práce", ktorý bude sám predstavovať nové výzvy vrátane možnosti tzv. „druhej vlny“.

„Milióny pracovníkov sa vracajú do tovární, konzumácia jedál v spoločných kaviarňach a spanie v spoločných internátoch, môže byť riziko druhej vlny infekcií...,“ Heiwai Tang z Inštitútu pre Čínu a Globálny Rozvoj na univerzite v Hongkongu, uviedol v komentári pre časopis South China Morning Post.

Zvyšovanie výroby sa stalo hlavnou prioritou po tom, čo boli na viac ako dva mesiace odstavené obrovské časti druhej najväčšej ekonomiky sveta. V boji proti šíreniu epidémie Covid-19 boli zatvorené továrne, podniky a školy.

Zhou Xiaoming, bývalý zástupca stáleho predstaviteľa čínskej misie v kancelárii OSN v Ženeve, povedal:„Keď epidémia v Číne ustúpi, továrne sa znova otvárajú. Vo veľkých výrobných centrách krajiny - Šanghaj, Chongqing a provincie Guangdong, Jiangsu a Shandong - je v prevádzke viac ako 90% výrobcov, “

Aj na ekonomický rast sa treba pozerať cez optiku šťastia pre ľudí
OSN považuje hľadanie šťastia za jeden zo základných cieľov existencie ľudskej bytosti. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | TASR


Čínske továrne sa postupne určite vrátia na plnú kapacitu. Tým sa minimalizuje vplyv vírusu na globálne dodávateľské reťazce. Čína to nevidí iba vo svojom vlastnom záujme, ale aj ako spôsob, ako si plniť svoju zodpovednosť ako hlavný aktér v globálnom spoločenstve. Na rozdiel od toho, čo sa deje v Číne, situácia vo zvyšku sveta sa pravdepodobne zhorší skôr, ako sa zlepší, “dodal Zhou na stránke China-US Focus.
O rizikách sa neuvažuje

Je pozoruhodné, že o rizikách „druhej vlny“ sa neuvažuje, aj keď stovky miliónov ľudí sú každý deň v pohybe. Tento pohyb zahŕňa 280 miliónov migrujúcich pracovníkov alebo viac ako celú pracovnú silu Európskej únie s 27 členskými štátmi.

„Prepuknutie vírusu v Číne, ktoré sa začalo minulý december sa takmer skončilo. Čakáme na ďalší mesiac, aby sme mohli urobiť konečný výpočet, ale môj osobný názor je taký, že druhé ohnisko v Číne nie je veľkým problémom ak sa budeme držať takýchto silných preventívnych ... opatrení, “Cao Wei, zástupca riaditeľa infekčných chorôb na Pekingskej lekárskej fakultnej nemocnici, povedal tento týždeň.

Od vypuknutia vírusu sa objavili problémy s transparentnosťou, čo vyvolalo hnev na čínskych „sociálnych sieťach“ a jemne vystrašilo administratívu prezidenta Xi Jinpinga. Obvinenia z nespôsobilosti boli vznesené proti Xi a jeho vnútornému kruhu za ich reakciu na krízu, ako aj za správy o „ukrývaní informácií“ úradníkmi vo Wu-chane.

Dokonca aj teraz sa na hlavných letiskách v Pekingu, Šanghaji a Guangzhou zriaďujú karanténne strediská pre čínskych občanov prichádzajúcich zo zahraničia. V Hongkongu Centrum pre ochranu zdravia informovalo v utorok, že mesto sa stretáva s „druhou vlnou“ infekcií, z dôvodu návratu obyvateľov zo zahraničia.

"Pokiaľ ide o ľudí, neexistuje dostatočná imunita voči novému vírusu," uviedol Dr. Joseph Fair, epidemiológ a virolog, ako aj vedúci pracovník v odbore globálneho zdravia na Smithsonianskej inštitúcii vo Washingtone.

Avigan - účinný liek pri liečení koronavírusu
Čínski vládni vedci tvrdia, že japonský liek proti chrípke Avigan je účinný pri liečbe pacientov infikovaných novým koronavírusom a podporia jeho používanie. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Mário Martinka