Epicentrom nákazy je teraz Európa. Česko má rovnaký počet nových prípadov ako Čína
15 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Epicentrom svetovej pandémie koronavírusu sa teraz stala Európa. Prehlásil to šéf Svetové zdravotníckej organizácie (WHO). Najnovšie čísla ukazujú, že v Európe je každý deň viac novo nakazených, ako to bolo v Číne behom januára a februára. Správu zverejnil portál idnes.cz.


Najviac nových prípadov hlási Taliansko. Česká republika má teraz denne rovnaký počet nových prípadov ako Čína.

Pokiaľ máte ešte v hlave zafixované, že koronavírus sa šíri hlavne v Číne, je najvyšší čas sa tejto predstavy zbaviť. Kým ešte vo februári bola väčšina novo zaznamenaných prípadov nákazy v Číne, teraz je to presne naopak. Čína už týždeň hlási denne len desiatky prípadov, v Európe sú to tisíce. Pomer novo zistených nakazených tak vyzerá celkom inak ako na začiatku epidémie COVID-19. Tá vypukla koncom roka 2019 v čínskom meste Wu-chan.

K najväčšiemu nárastu počtu nakazených došlo v Číne v druhej polovici januára. Teda potom, čo Čína predstavila výrazné opatrenia proti šíreniu vírusu: pozastavenie verejnej hromadnej dopravy, zákaz príchodu a odchodu z mesta/provincie, uzavretie všetkých firiem, podnikov a tovární (okrem tých nevyhnutných), uzavretie škôl a praktický zákaz vychádzania.

Pri pohľade na dáta možno teda pozorovať odložený účinok takýchto opatrení o cca 15 dní. Respektíve opatrenia majú účinok okamžitý, ale dozvieme sa to oneskorene, pretože v každý okamžik máme k dispozícii len neúplné čísla o aktuálnej situácii.

Z toho sa teraz musia poučiť európske krajiny. „Európa sa teraz stala epicentrom pandémie COVID-19,“ uviedol Tedros Adhanom Ghebreyesus, generálny riaditeľ WHO. Každý deň je podľa neho hlásených viac prípadov, než to bolo za vrcholu epidémie v Číne.

Prírodné liečebné kúpele a kúpeľné liečebne sa nezatvárajú
Prírodné liečebné kúpele a kúpeľné liečebne sa nezatvárajú. Na základe návrhu lekára tak pacienti aj naďalej dostanú svoju liečbu. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | SITA