Venezuelský požiar vo veľkosklade zničil tisíce volebných prístrojov, údajne neide o náhodu
10 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Požiar vo veľkosklade v blízkosti hlavného mesta Caracas zničil väčšinu volebných prístrojov, ktoré sa mali používať v tohtoročných voľbách do Národného zhromaždenia, informuje BBC.


„Takmer 50 000 volebných prístrojov a 582 počítačov, ktoré sa mali použiť vo voľbách zničili plamene,“ uviedla predsedkyňa volebnej komisie Tibisay Lucenaová.

Požiar vypukol v nedeľu vo veľkosklade s rozlohou 6km² východne od Caracasu. Luceanová uviedla novinárom, že venezuelský volebný postup pozostáva z troch krokov a „narušené boli iba dva“. Podľa správy sa členovia komisie domnievajú, že požiar bol založený úmyselne, aby narušil priebeh volieb. „Existujú skupinky, ktoré sa snažia narúšať prípravu či priebeh volieb, ktoré si neželajú“.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/03/09/vzbura-v-talianskom-vazeni-kvoli-koronavirusu/volieb.

Nedávne voľby vo Venezuele člili obvineniam z podvodu. Spoločnosť, ktorá v roku 2017 zabezpečila hlasovací systém volieb, uviedla, že výsledky boli „nafúknuté“ o jeden milión hlasov, čo komisia poprela. V prezidentských voľbách v roku 2018 sa vyskytli obvinenia z toho, že hlasovanie bolo zmanipulované, pričom úradujúci prezident Nicolás Maduro po nich ostal na ďalších šesť rokov pri moci.

Voľby do Národného zhromaždenia sa majú konať do konca tohto roka. Zatiaľ nebol stanovený žiadny konkrétny dátum. Národné zhromaždenie je jedinou venezuelskou inštitúciou, ktorá v súčasnosti nie je pod kontrolou vlády Madura. Po voľbách by sa to však mohlo zmeniť. Komu to ale nevyhovuje, nie je stále isté.

Epidémia koronavírusu neskončí tento rok, tvrdí hongkonský mikrobiológ
08 | 03 | 2020 | Mário Martinka