Francúzsko sa pripravuje na epidémiu, nakazil sa aj poslanec parlamentu
06 | 03 | 2020 I TASR

Francúzsko, kde evidujú 423 prípadov nakazenia koronavírusom nového typu a sedem úmrtí, sa pripravuje na možnosť, že vzhľadom na mieru nákazy a chorobnosti bude nutné vyhlásiť stav epidémie. Informoval o tom na svojom webe denník Le Monde.


Medzi nakazenými je aj poslanec Národného zhromaždenia za pravicovú stranu Republikáni (LR) Jean-Luc Reitzer, ktorého vo štvrtok hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti. Vírus SARS-CoV2 sa potvrdil i u jedného zamestnanca parlamentu, kde evidujú aj jedno podozrenie na nákazu.

Francúzske médiá vo štvrtok informovali o prípade nakazenia vodiča autobusu mestskej hromadnej dopravy v Paríži. Ide už o druhý prípad nákazy zamestnancov parížskeho dopravného podniku RATP — prvou infikovanou je žena pracujúca na jednej zo staníc metra.

Francúzsky odborník na nákazlivé choroby Jean-François Delfraissy, ktorý sa vo štvrtok zúčastnil na stretnutí vedcov v Elyzejskom paláci venovanom koronavírusu, podľa Le Monde uviedol, že vyhlásenie stavu epidémie vo Francúzsku je "otázkou dní či jedného alebo dvoch týždňov".

Hystériu okolo koronavírus v Rusku organizujú zo zahraničia, tvrdí Putin
Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil, že hystéria okolo nového koronavírusu v Rusku je výsledkom provokatívnych falošných správ zo zahraničia. Čítať ďalej
04 | 03 | 2020 | TASR


Ak by bol vo Francúzsku vyhlásený stav epidémie, malo by to okrem iného za následok dočasné prerušenie verejnej dopravy, zrušenie verejných akcií a zatvorenie škôl.

Tieto opatrenia však nebudú vyhlásené na celoštátnej úrovni, ale vedením jednotlivých regiónov či departementov, a to v závislosti od situácie.

"Ekonomický a sociálny život v krajine sa nezastaví," ubezpečil v piatok minister zdravotníctva Olivier Véran v rozhovore pre denník Libération. "Keď nastane epidémia, treba v prvom rade zorganizovať výstražný systém a starostlivosť (o chorých) a zabezpečiť kontinuitu služieb štátu bez toho, aby to ľuďom bránilo žiť," vyhlásil Véran.

Koronavírusom je zasiahnutých všetkých 13 metropolitných regiónov Francúzska, ako aj dva zámorské (Guadeloupe a Guyane). Nákaze sa zatiaľ vyhli ostrovy Martinik, Mayotte a Réunion.

V tureckom parlamente sa strhla bitka potom, čo jeden z poslancov urazil Erdogana (VIDEO)
V stredu sa v tureckom parlamente strhla bitka medzi vládnymi a opozičnými poslancami počas prejavu jedného opozičného zákonodarcu, ktorý obvinil prezidenta Recepa Tayyip Erdogana z neúcty k tureckým vojakom, ktorí zomreli v Sýrii. Informuje portál... Čítať ďalej
05 | 03 | 2020 | Marek Molnár