Prvý Nemec s Hartovou trofejou? Draisaitl môže byť najužitočnejším hráčom sezóny
02 | 03 | 2020 I SITA

V minulej sezóne prvýkrát v kariére dosiahol na métu 50 gólov a prekonal hranicu 100 bodov zámorskej hokejovej NHL.


Nemecký útočník Leon Draisaitl má však v aktuálnom ročníku 2019/2020 našliapnuté na vylepšenie osobných štatistík a môže premiérovo získať aj cenné individuálne trofeje. Ak sa nezraní a bude pokračovať v doterajších výkonoch, nemala by mu ujsť Trofej Arta Rossa pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti a je hlavným kandidátom aj na zisk Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča ročníka.

Líder Edmontonu Oilers je pred záverom základnej časti NHL jasným lídrom produktivity súťaže. V 65 zápasoch nazbieral už 102 bodov (39+63) a zatiaľ ako jediný hráč profiligy sa dostal na trojcifernú úroveň. Pred druhým Čechom Davidom Pastrňákom z Bostonu Bruins má náskok 11 bodov. Suverenita mladého Nemca sa prejavila aj v hlasovaní na NHL.com, kde odborníci vyberali najvhodnejšieho kandidáta na Hartovu trofej. Draisaitl získal najviac hlasov a až polovica zúčastnených ho zaradila na prvé miesto. Podľa zámorských hokejových špecialistov je jeho najvážnejším súperom Kanaďan Nathan MacKinnon z Colorada Avalanche.

El Clásico pre Real, v hľadisku aj Cristiano Ronaldo
Dva góly videli diváci na štadióne Santiaga Bernábeua v nedeľňajšom šlágri 26. kola najvyššej španielskej súťaže medzi dvoma gigantmi - Realom Madrid a FC Barcelona, ktorý sa skončil víťazstvom domácich 2:0 (0:0). Čítať ďalej
02 | 03 | 2020 | SITA


Draisaitl vytvoril v prvej polovici sezóny ofenzívne duo s kanadskou hviezdou Connorom McDavidom, ale paradoxne ešte viac sa mu darí bez neho. "Spočiatku som si myslel, že najlepšou cestou je dať ich dvoch dokopy. Myslel som si, že ich spolupráca nám môže prinášať víťazstvá a stalo sa tak. Potom som však zistil, že ak dáme zostave väčšiu hĺbku, máme šancu víťaziť dlhdobo a sťažovať súperom situáciu," zhodnotil tréner Edmontonu Dave Tippett, ktorý sa môže spoľahnúť na 24-ročného centra bez ohľadu na to, s kým nastupuje.

Rodák z Kolína nad Rýnom potrebuje na prekonanie osobného maxima z minulej sezóny ešte štyri body. Do konca základnej časti zostáva pre "olejárov" ešte 17 duelov. "Určite je to pre mňa vzrušujúce, že som dosiahol stobodovú hranicu. Pokoril som dôležitý míľnik, ale musíme ísť ďalej a sústrediť sa na postup do play-off. Ako som už povedal miliónkrát predtým, stále si cítim rovnako. Asi som pre vás nudný," povedal Draisaitl novinárom po minulotýždňovom zápase proti Winnipegu, v ktorom sa dostal na trojcifernú bodovú hodnotu.

Slovan vyhral v Nitre, v Žiline deľba bodov
Líder najvyššej slovenskej futbalovej súťaže ŠK Slovan Bratislava potvrdil svoje postavenie aj v nedeľňajšom zápase 21. kola základnej časti Fortuna ligy, keď zvíťazil na trávniku FC Nitra gólom Mohu z 56. min. Zverenci trénera Jána Kozáka zvýšili... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | SITA


"Je neskutočné, ako rýchlo dosiahol sto bodov v tomto ročníku. Je to šialené, keď sa nad tým zamyslíte. Jeho útočné kvality sú značné, ale v poslednom čase sa zlepšil aj v defenzíve," pochválil svojho spoluhráča Ryan Nugent-Hopkins, cituje ho klubový web Edmontonu. "Sto bodov? To je dobré?" pousmial sa brankár Mike Smith.

Draisaitl sa môže stať vôbec prvým Nemcom v histórii NHL, ktorý získa dve najprestížnejšie individuálne trofeje. Produktívny útočník je len siedmym mužom, ktorý v drese Oilers nazbieral v minimálne dvoch sezónach 100 bodov a vôbec prvým, ktorý sa dostal na trojcifernú úroveň v 65 zápasoch od ročníka 1989/90. Vtedy sa to podarilo Markovi Messierovi.

Edmonton ani zďaleka nemá istotu účasti v play-off. V Pacifickej divízii síce figuruje na druhom mieste, ale od štvrtej Arizony ho delia iba štyri body. Oilers však majú dva zápasy k dobru a s uzdraveným kapitánom McDavidom by mohli po dvojročnej odmlke preniknúť do vyraďovacej časti.

Prvý gól Marinčina v sezóne vyvolal úsmev u spoluhráčov. Bol dôležitý pre mužstvo, vraví slovenský obranca
Z tretej tretiny zápasu NHL Toronto - Vancouver (4:2) uplynulo iba niekoľko sekúnd, keď slovenský obranca Martin Marinčin prevzal ešte v obrannom pásem prihrávku od Johna Tavaresa. Marinčin prešiel s pukom až do útočného pásma a vystrelil.... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | SITA