Putin tvrdí, že Rusko by malo byť pripravené na akýkoľvek scenár pri prudkom klesaní cien ropy
01 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Súčasné ceny ropy sú pre ruské hospodárstvo prijateľné, uviedol ruský prezident Vladimir Putin po tom, ako cena ropy dramaticky poklesla na najnižšiu hodnotu za viac ako rok. Informuje portál RT.


"Dnes je ťažké predpovedať, ako dlho sa tento trend [pokles cien ropy] udrží, ale v každom prípade sa musíme pripraviť na rôzne scenáre," uviedol ruský prezident počas nedeľného stretnutia s vládnymi úradníkmi financií a energetiky, ako aj šéfmi ruských ropných a plynových spoločností.

Putin uviedol, že hoci bol minulý týždeň najhorší na svetových trhoch od finančnej krízy v roku 2008, Rusko má dosť rezerv na to, aby zostalo nad vodou, aj keď sa situácia naďalej zhoršuje. Držba zlata a cudzej meny krajiny v súčasnosti predstavuje 563 miliárd dolárov, vrátane 124 miliárd dolárov, ktoré vlastní jej štátny investičný fond.

Začiatkom tohto týždňa ruský minister financií Anton Siluanov, ktorý bol tiež prítomný na nedeľnom stretnutí s Putinom, uviedol, že ruská ekonomika bude v bezpečí, aj keď ceny ropy ďalej klesnú až o 40 percent.

"Aj keby cena ropy bola približne 30 dolárov za barel ... naše výdavky budeme bez problémov financovať štyri roky," uviedol minister.

Táto situácia by však nemala trvať príliš dlho, pretože výrobné náklady na mnohých ropných poliach sú výrazne vyššie, poznamenal Siluanov. Dodal tiež, že základná cena 42 dolárov za barel by bola pre Moskvu lepšia, pretože by to vláde umožnilo vyrovnať rozpočet.

Pri turecko-gréckej hranici je podľa OSN 13.000 migrantov, ďalší prichádzajú
Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v nedeľu oznámila, že pri pozemnej hranici Turecka s Gréckom sa zhromaždilo najmenej 13.000 ľudí po tom, ako Turecko oficiálne vyhlásilo svoje západné hranice za otvorené pre migrantov dúfajúcich, že sa... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Marek Molnár