Demokratické primárky v Južnej Karolíne: Kto je víťaz a kto porazený?
01 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

V sobotu sa Južná Karolína stala štvrtým štátom USA, v ktorom sa konalo primárne kolo volieb s cieľom nájsť demokrata, ktorý by v novembrových všeobecných voľbách prevzal kreslo republikánskeho Donalda Trumpa. Kto je víťaz a kto porazený? Uviedol portál BBC.


VÍŤAZ - JOE BIDEN

Južná Karolína bolo posledné miesto pre Joea Bidena, kde by investoval čas a zdroje na zabezpečenie pozitívneho výsledku. Len pred niekoľkými týždňami, keď jeho výsledky hlasovania prudko klesli, zdalo sa, že by to bolo miesto posledného odpočinku jeho kampane.

Namiesto toho, po týždňoch nepretržitého úsilia dala Južná Karolína práve Bidenovi prvé primárne víťazstvo v tomto roku, v skutočnosti to je prvé víťazstvo v ktorejkoľvek z jeho troch prezidentských kampaní.

Zásluhu na Bidenovom víťazstve má najmä jeden muž, kongresman James Clyburn, silný hlas v afroamerickej komunite štátu, ktorý v stredu podporil podpredsedu. Prieskumy naznačujú, že Clyburnova podpora bola dôležitým faktorom asi pre polovicu primárnych voličov a pravdepodobne jedným z dôvodov, prečo Biden získal také dominantné výsledky.

Prvá smrť spôsobená koronavírusom v USA bola potvrdená v štáte Washington
Prvý prípad úmrtia v dôsledku vírusu Covid-19 v Spojených štátoch oznámili washingtonskí zdravotníci v sobotu. Informuje CNN. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


PORAZENÝ - BERNIE SANDERS

Pred štyrmi rokmi poskytla Južná Karolína senátorovi Vermontu Berniemu Sandersovi zdrvujúcu porážku vo svojom primárnom kole proti Hillary Clintonovej. Slúžilo to ako predzvesť ťažkostí, ktoré mal pri získavaní afroamerických voličov na juhu. Tento rok Sanders tiež prehral, avšak s iným súperom.

Rozdiel bol síce menší ako pred štyrmi rokmi, bol však stále jednoznačný a v skutočnosti získal ešte menšie percento z celkového hlasovania. Úlohou pre Sandersa bude ukázať, že výsledok štátu je tentoraz iba výkyvom, nie trendom. Aj keď si Sanders zakladal na väčšej kampani v Južnej Karolíne ako súčasný víťaz,  víťazstvo opäť nezískal.

Samozrejme je viacero porazených kandidátov, avšak Sanders bol k potencionálnemu víťazstvu najbližšie z nich.

Nám ostáva len čakať na konečné výsledky všetkých primárnych volieb (vo väčšine štátov USA sa konajú v ich „Super Utorok“), aby sme zistili kto sa postaví v novembrových voľbách súčasnému prezidentovi Spojených štátov.

Srbsko vysadí 1 miliardu stromov v snahe dosiahnuť nulové CO2 do roku 2050
Srbský hudobný festival EXIT presvedčil vládu, aby vysadila 1 miliardu stromov na boj proti klimatickej kríze. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Dominik Simon