Sulík očakáva od Kisku vysvetlenie zverejnených videí
24 | 02 | 2020 I TASR

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič priznáva pochybnosti v súvislosti s Kiskom ako potenciálnym koaličným partnerom.


Predseda SaS Richard Sulík očakáva od lídra mimoparlamentnej strany Za ľudí a exprezidenta Andreja Kisku riadne vysvetlenie videí súvisiacich s kauzou pozemkov vo Veľkom Slavkove. Povedal to na pondelkovej tlačovej konferencii.


Exprezident nevidí dôvod videá komentovať a Sulíkovi podľa vlastných slov rád odpovie. Podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová tvrdí, že s videami sa manipulovalo a že treba počkať na to, čo povie polícia.

"Kiska bude vedieť najlepšie, ako to bolo. Očakávame riadne vysvetlenie, samozrejme, nie verejné, ale postačí nám interné na nejakom stretnutí," povedal Sulík s tým, že je to pre Kisku určite nepríjemná situácia, no mal by všetky okolnosti objasniť.

MIMORIADNE: Kiska priznal, že v kauze ukradnutých pozemkov pod Tatrami sú v tom všetci až po uši
23 | 02 | 2020 | infovojna, YT


Na otázku, či má Kiska ako potenciálny koaličný partner ešte jeho dôveru, odpovedal tým, že zo spolupráce SaS vylučuje len tri strany a s ostatnými budú rokovať. "Je to, samozrejme, v prvom rade vec, ktorú si musia doriešiť v strane Za ľudí," podotkol a dodal, že voliči rozhodnú vo voľbách.

Predseda strany Za ľudí podľa vlastných slov nechce komentovať videá zostrihané stranou Smer-SD. "Ak má Sulík akúkoľvek otázku, rád mu odpoviem," reagoval pre médiá na pondelkovej tlačovej konferencii. Remišová dodala, že druhé zverejnené video podporuje Kiskovu verziu v tejto kauze. "V každom prípade boli videá manipulované," zdôraznila s tým, že čakajú na vyjadrenia polície, ktorá má zistiť, kto je za tým.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič priznáva pochybnosti v súvislosti s Kiskom ako potenciálnym koaličným partnerom. Dodal, že sa s ním rovnako ako Sulík ešte chce stretnúť. "Zároveň očakávam od tej druhej strany, ktorá zverejnila tieto videá, nech zverejní aj nezostrihanú verziu. Ak v nej bude fakticky to, čo aj v tejto, tak to bude veľký problém," pripustil Matovič s tým, že zatiaľ nevidel druhé zverejnené video.

Na internete sa objavilo druhé video s Andrejom Kiskom o pozemkoch
Anonym zverejnil ďalšie video o pozemkovom spore Andreja Kisku. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | redakcia, info.sk/TASR


"Som opatrný vo vyjadreniach dva dni pred moratóriom, nechcem sa stať súčasťou politických hier na zostrelenie politického kandidáta," skonštatoval predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina. Dodal, že v súvislosti s kauzou je ešte zrejme niečo potrebné dovysvetliť. Na otázku, či je preňho Kiska dôveryhodným partnerom, odpovedal, že dôvera sa nedá kúpiť, je potrebné si ju získať.

V súvislosti s kauzou pozemkov vo Veľkom Slavkove anonym zverejnil zatiaľ na internete tri videá. Na posledných dvoch vystupuje Kiska a svedok zo súdneho procesu v kauze Michal Šuliga. Vyplýva z nich, že Kiska mal vedieť o podvodoch s pozemkami.

Kiska sa ešte ako prezident o pozemky súdil so zubárom Jánom Francom, spor prehral v roku 2018. V zdôvodnení rozsudku sudca Miroslav Radačovský uviedol, že Kiska nadobúdal pozemok v dobrej viere a nemohol vedieť, že bol získaný nezákonne.

Kiska po zverejnení prvého videa podal trestné oznámenie za krivé obvinenie a ohováranie na prokuratúre v Poprade. Označil ho za zinscenované. Obe videá považuje za antikampaň strany Smer-SD. Predseda Smeru-SD Robert Fico v reakcii uviedol, že Kiska ho nezaujíma a o ničom nevie.

Mafia, podvody, daňové úniky a úžera na ľuďoch. Aká je minulosť Andreja Kisku?
Kauzy, ktoré má za sebou Andrej Kiska by ho diskvalifikovali z verejného života v každej slušnej krajine. Na Slovensku sa mu darí získavať hlasy voličov. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Peter Bachan