Koronavírus: Prví cestujúci vystúpia z výletnej loďe Diamond Princess ktorá bola v karanténe
19 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Stovky opúšťajú výletnú loď s prípadmi koronavírusu na palube, ktorá uviazla pri pobreží Japonska v dvojtýždňovej karanténe. Informuje portál DW.


Cestujúci začali vystupovať z diamantovej princeznej v stredu v Jokohame. Výletná loď bola umiestnená do dvojtýždňovej karantény v snahe obmedziť šírenie ohniska nákazy COVID-19. Cestujúci na Twitteri uviedli, že dostali zdravotné kontrolné formuláre, ktoré ich požiadali o informovanie o akýchkoľvek príznakoch bolesti hlavy, horúčky alebo kašľa, pretože úradníci naďalej testovali prítomnosť koronavírusu.Vírusom bolo nakazených najmenej 542 z viac ako 3 000 cestujúcich na palube, čím sa loď stala miestom najväčšieho zoskupenia infekcií mimo Číny. Karanténa bola silne kritizovaná a niektorí ju označovali za perfektný inkubátor vírusu.

Japonské správy Kyodo News uviedli, že asi 500 starších ľudí, ktorí boli testovaný na chorobu negatívne, by sa mali vylodiť ako prví, čo môže trvať až tri dni.

„Trochu ma znepokojuje či som neni nakazený, keď mám vystúpiť z lode, ale fyzicky to už bolo veľmi ťažké,“ povedal pre Kyodo News 77-ročný muž.

Karanténne obdobie posádky ešte len začína


Spojené štáty už cez víkend evakuovali z lode viac ako 300 svojich občanov. Teraz sú v USA v karanténe ďalšie dva týždne. Z Austrálie, Kanady a Hongkongu boli poslané spiatočné lety, aby sa ľudia dostali domov. Počas karantény tí členovia posádky, ktorí zostali zdraví, pokračovali v práci a starali sa o cestujúcich. Dokonca zdieľali spálne a jedli spolu.

Niektorí z viac ako 1 000 zamestnancov na palube sa nakazili vírusom a boli presunutí do zdravotníckych zariadení. V prípade zdravej posádky sa ich 14-dňová karanténna lehota začne až vtedy, keď posledný cestujúci opustia plavidlo.

3645 ľudí uväznených na výletnej lodi. Karanténa je neúčinná. [VIDEO]
Horor na výletnej lodi pokračuje. Celkovo je infikovaných SARS-CoV-2 455 a tento počet stále rastie. Japonské úrady uviedli, že vírus koruny bol zistený u ďalších 90 osôb. Výletná loď Diamond Princess zakotvila v Jokohame a bola odrezaná od sveta.... Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Dominik Simon