Zhromaždenie proti islamu Pegida sa stretlo s odporom v Drážďanoch
18 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Členovia krajne pravicového xenofóbneho hnutia Pegida vyšli do Drážďanských ulíc, mesto však nezabrali pre seba. Zhromaždili sa tisíce demonštrantov, aby usporiadali proti-pochod. Informuje portál DW.


V pondelok sa vo východonemeckom meste Drážďany zhromaždili tisíce ľudí, aby protestovali proti nemeckému antiislámskemu a xenofóbnemu hnutiu Pegida. Stúpenci skupiny Pegida vrátane Bjorna Hockeho z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa zišli na 200. demonštrácii skupiny v meste.

Na námestie Neumarkt však prišli aj stovky demonštrantov proti strane Pegida s plagátmi, ktoré obsahovali slogany ako „Červená karta pre nacistov“ a „Babky proti pravici“. Organizátori kontrademonštrácie už v pondelok uviedli, že očakávajú účasť približne 1 000 ľudí, ale podľa správy nemeckej tlačovej agentúry DPA odhadli, že na námestí bolo 90 minút pred podujatím okolo 2,500 ľudí. Miestne médiá informovali, že vedúci predstavitelia Pegidy sa sťažovali a hrozili zrušením plánovaných prejavov kvôli hladine hluku zo strany protestujúcich.

Nacistická rétorika


Hnutie Pegida, ktoré bolo založené v roku 2014, vedie Lutz Bachmann, ktorý bol predtým odsúdený za podnecovanie nenávisti. Ako jedna z najvýraznejších osobností AfD je Hocke obvinený z používania nacistickej rétoriky vo svojich prejavoch. Pegida znamená „vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu“.

Miestne pobočky kresťanskej demokratickej únie kancelárky Angely Merkelovej (CDU) a Liberálnej slobodnej demokratickej strany (FDP) v štáte Sasko vyzvali na protidemonštráciu pod heslom „Demokracia potrebuje chrbticu“. Obe strany podporujú Saské združenie židovských spoločenstiev, katolícku cirkev a protestantskú cirkev. Štátny premiér Michael Kretschmer a niekoľko jeho ministrov ponúkli svoju podporu zo súkromných zdrojov.

Prítomnosť Afd


Člen výkonnej rady AfD Alexander Wolf povedal tlačovej agentúre DPA, že účasť Hockeho na demonštrácii bola riskantná pred nedeľnými voľbami v severonemeckom Hamburgu. „Ako legitímne sa to môže zdať, demonštrácia vždy predstavuje riziko, pretože nemôžete kontrolovať, kto sa zúčastňuje,“ uviedol.

Hnutie Pegida v minulosti podporovalo aj Hockeho. V roku 2016 v prejave uviedol, že „bez nich by sa AfD nenachádzalo tam, kde je.“ Pegida usporiadala svoju prvý pochod v Drážďanoch v októbri 2014 a vyzvala na ukončenie diktatúry Merkelovej a protestovala proti islamu a utečencom. Počas vrcholu sa zhromaždenia Pegida zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Bolo zatknutých 12 nemeckých pravicových extrémistov, ktorí plánovali útoky na mešity
Členovia krajne pravicovej skupiny boli zatknutí v Nemecku v rámci rozsiahleho protiteroristického vyšetrovania. Pravicoví extrémisti plánovali útoky na mešity podobné tým, ktoré sa uskutočnili minulý rok na Novom Zélande. Informuje portál The... Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Marek Molnár