Je to oficiálne! India predbieha Britániu aj Francúzsko a stáva sa piatou ekonomicky najväčšiou krajinou na svete
18 | 02 | 2020 I Timotej Dudka
India sa vyvíja na krajinu s otvoreným trhom na základe svojej sebestačnej politiky a stáva sa krajinou s piatym najväčším hospodárstvom, uvádza správa od World Population Review so sídlom v USA.



 

„Indická ekonomika je piatou najväčšou na svete s HDP vo výške 2,71 bilióna eur, čím v roku 2019 predbehla Spojené kráľovstvo a Francúzsko a dostala sa na piate miesto,“ uviedla tlačová agentúra Indie. Pre porovnanie, veľkosť britského hospodárstva je 2,61 bilióna eur, zatiaľ čo francúzska ekonomika má 2,5 bilióna eur.

Portál RT uvádza, že pokiaľ ide o paritu kúpnej sily (PPP), indický hrubý domáci produkt (HDP) predstavuje 9,7 bilióna eur, čo je viac ako v Japonsku a Nemecku. HDP krajiny na obyvateľa je zhruba 2000 dolárov kvôli vysokej indickej populácii. Predpokladá sa, že jej rast reálneho HDP sa už tretí rok oslabí, z 7,5 na päť percent. Svetový prieskum počtu obyvateľov poznamenal, že hospodárska liberalizácia Indie sa začala začiatkom 90. rokov a zahŕňala priemyselnú dereguláciu ako aj zníženú kontrolu zahraničného obchodu a investícií či privatizáciu štátnych podnikov.

„Tieto opatrenia pomohli Indii zrýchliť hospodársky rast,“ uvádza sa v správe a dodáva, že sektor služieb v krajine je najrýchlejšie rastúci na svete, ktorý predstavuje 60 percent hospodárstva a 28 percent zamestnanosti.

Kanada deportuje 96-ročného bývalého člena SS, ktorý vraždil zdravotne postihnuté deti
Kanada začala konanie o vyhostení Helmuta Oberlandera, bývalého člena SS (organizácia nacistickej strany NSDAP v rokoch 1925 - 1945), ktorého vražedný oddiel zavraždil 214 zdravotne postihnutých sovietskych sirôt už v roku 1942. Informuje... Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Timotej Dudka