Hekeri sa nabúrali do systému McDonald's. Mohli si objednávať jedlo zadarmo
18 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová
Nekonečné množstvo jedla zadarmo si mohli objednávať nemeckí hekeri. Lenny Bakkalian a David Albert objavili v softvéri McDonald's dve systémové chyby, vďaka ktorým sa mohli vyhnúť plateniu v známej fast-foodovej sieti, informoval portál netky.sk.

Na pokladničných blokoch McDonald's je odkaz na stránku s prieskumom spokojnosti zákazníkov so službami. Každý, kto odpovie na otázky, dostane špeciálny zľavový kód, vďaka ktorému získa malý nápoj zadarmo. David Albert, softvérový developer prišiel na zaujímavé zistenie. Všimol si, že informácie spúšťajúce server pri vydávaní nového poukazu boli vždy rovnaké. Vďaka tomu zostavil program replikujúci kód; rovnako, ako by niekto vypĺňal prieskum opakovane.

Po piatich hodinách skúšania sa mu podarilo zmeniť štruktúru kódu webovej stránky tak, že namiesto neobmedzeného množstva nápojov si vedel objednať akékoľvek jedlo zadarmo.

Heckeri však nechceli spoločnosť s miliardovými tržbami okradnúť. Upozornili ich na nedostatky v systéme. Po mesiaci spoločnosť chybu opravila. Šikovní heckeri dúfajú, že takéto referencie im pomôžu získať dobrú prácu v obore, prípadne sa dostanú na renomovanú univerzitu.

Krádež ako vystrihnutá z akčného filmu
Ako z akčného filmu prebehla krádež v nitrianskom soláriu na Štúrovej ulici. Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová