Čína tvrdí, že Amerika je „Ríša Hackerov“ a obviňuje CIA z medzinárodného zločinu
18 | 02 | 2020 I Timotej Dudka
USA je ako „plačúci zlodej, ktorý kričí: „stop, zlodej!,“ nič viac.“ Povedal čínsky minister, keď komentoval odhalenie CIA, týkajúce sa použtia švajčiarskej kryptografickej spoločnosti Crypto AG na špehovanie stoviek krajín.



 

BBC informuje, že americká vláda „viedla rozsiahle a organizované počítačové krádeže informácií a odposluchy voči zahraničným vládam, firmám a jednotlivcom, čo je už všetkým dobre známe,“ ako uviedol čínsky minister zahraničných vecí Geng Shuang na tlačovej konferencii v Pekingu.

„Tieto špionážne činnosti, ktoré porušujú medzinárodný zákon a podkopávajú dôveru medzi USA a inými krajinami, odhalil informátor Edward Snowden a WikiLeaks,“ dodal skutočnosť, ktorú chcel Geng tiež pripomenúť publiku. Američania okrem iného zhromažďujú denne na celom svete miliardy telefónnych hovorov a dokonca sa zistilo, že špehujú telefón nemeckej političky Angely Merkelovej. Čínsky minister zdôraznil, že sa Washington nikdy nevyjadril k týmto obvineniam.

Americký portál Washington Post minulý týždeň odhalil, že Spojené štáty používali od 70. rokov až do roku 2010 švajčiarsku šifrovaciu spoločnosť Crypto AG na monitorovanie „bezpečnej“ komunikácie medzi až 120 krajinami. Firma predávala „šifrované“ zariadenia vládnym agentúram na celom svete, ale tajne ju vlastnila CIA a neskôr západonemecké špionážne služby. Táto operácia je známa ako „špionážny prevrat storočia“.

Bankový gigant HSBC kvôli nedostatočnému zisku znižuje počet pracovných miest
Banka HSBC uviedla, že zníži počet zamestnancov o 35 000, pretože zisk za rok 2019 klesol o 33%. Informuje BBC. Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Geng povedal, že USA nemajú „žiadnu vierohodnosť“ pri obviňovaní iných krajín z hackovania a špionáže, ale „stále hrá obeť kybernetického útoku, ako zlodej, ktorý volá „zastavte zlodeja!“ Je to pokrytectvo v otázke kybernetickej bezpečnosti, ktoré nemôže byť jasnejšie,“ dodal.

Medzitým USA tvrdo pracujú na nátlaku na ostatné krajiny, aby sa vzdali prijatia štandardu bezdrôtovej sieti 5G, ktorý poskytuje čínsky technický gigant Huawei. Tento cieľ dokonca spojil demokratov a republikánov, keď sa na konferencii o bezpečnosti v Mníchove ujala slova americká demokratická politička Nancy Pelosiová a zopakovala „apokalyptickú rétoriku“ Donalda Trumpa o Huawei. Varovala, že používanie čínskych technológií je „najzákernejšou formou agresie,“ ktorá by umožnila „dominovať vláde, ktorá nezdieľa naše hodnoty“. Peking tieto pripomienky rýchlo vyvrátil ako „klamstvá, ktoré nie sú založené na faktoch“.

Počas briefingu poskytol Geng vlastný zoznam agresívnych akcií Washingtonu zameraných na Čínu „na kybernetickom poli," vrátane kontroly nad tromi miliónmi čínskymi počítačmi a implantácie trójskeho koňa na viac ako 3 600 čínskych webových stránok ročne.

Apple varuje, že kvôli koronavírusu preruší predaj a výrobu iPhonov
Technický gigant Apple varoval, že zisk z predaja produktov iPhone kvôli koronavírusu nedosiahne ich predpovede, čo má za následok dočasné prerušenie produkcie a predaju tohto produktu. Informuje BBC. Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Timotej Dudka