Apple varuje, že kvôli koronavírusu preruší predaj a výrobu iPhonov
18 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Technický gigant Apple varoval, že zisk z predaja produktov iPhone kvôli koronavírusu nedosiahne ich predpovede, čo má za následok dočasné prerušenie produkcie a predaju tohto produktu. Informuje BBC.


Americká spoločnosť uviedla, že výroba a predaj boli ovplyvnené a že „celosvetová ponuka iPhonu bude dočasne obmedzená“. Apple je prvou významnou spoločnosťou, ktorá tvrdí, že epidémia zasiahne jej financie. Apple, ktorý predpovedal rekordný príjem až 67 miliárd dolárov (62 mld. eur) v súčasnom štvrťroku, nedosahuje svojho cieľu. „Neočakávame, že budeme dodržiavať naše ciele v rámci zisku, ktoré sme stanovili na tento štvrťrok,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení a dodala, že „došlo k pomalšiemu návratu k normálnym podmienkamvako sa očakávalo."


Obchody v Číne sú zväčša buď zatvorené alebo fungujú s krátkou otváraciou dobou, čo znamená, že predaj výrobkov Apple bol nižší. „Všetky naše predajne v Číne, ako aj veľa našich prevádzok mimo Číny boli buď zatvorené alebo majú výrazne skrátené otváracie hodiny a veľmi nízku návštevnosť zákazníkov. Postupne otvárame naše maloobchodné predajne a budeme to robiť rovnako stabilne a bezpečne ako doteraz,“ uviedol Apple.


Vedci testujú vodu z Mesiaca, vraj môže ísť o nový zdroj raketového paliva!
Podľa Open University môže byť „mesačná voda“ životne dôležitým zdrojom paliva, stavebného materiálu a dokonca aj pitnej vody pre astronautov. Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Analytici odhadujú, že vírus môže v prvom štvrťroku v Číne, ktorá predstavuje najväčší trh so zariadeniami na svete, znížiť dopyt po smartfónoch o polovicu. Automobilový priemysel je ďalším odvetvím, ktoré bolo zasiahnuté prerušením jeho dodávateľského reťazca. Minulý týždeň výrobca ťažkých strojov JCB uviedol, že v Spojenom kráľovstve znižuje výrobu z dôvodu nedostatku komponentov z Číny.

„Aj keď sme v posledných týždňoch diskutovali o negatívnom vplyve koronavírusu na iPhone, rozsah tohto dopadu, je jednoznačne horší, než sa obávali,“ uviedol analytik spoločnosti Wedbush Daniel Ives.

Nové vírusové prípady mimo oblasti epicentra sa za posledných 13 dní znižovali. V pondelok bolo ohlásených 115 nových prípadov mimo Hubei, čo je výrazný pokles nakazených v porovnaní s minulým týždňom, kedy bolo ohlásených 450 nových prípadov. Ale napriek nádeji, že továrne a obchody sa pomaly vracajú k normálu, Apple varuje, že čínska ekonomika bude koronavírusom vážne ovplyvnená. Vedúca Medzinárodného menového fondu, Kristalina Georgieva, uviedla, že by mohlo dôjsť k zníženiu ziskov  o 0,1% - 0,2%, zdôraznila však, že ekonomický dopad vírusu je značne neistý.

OSN vydáva „čiernu listinu“ spoločností podnikajúcich v Izraeli
OSN zverejnila databázu viac ako stovky spoločností, ktoré podľa nej podnikajú v izraelských sídlach na okupovaných palestínskych územiach. Zoznam bol síce vítaný palestínskym vedením, ale vyvolal zúrivú reakciu izraelských... Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Timotej Dudka