Vedci testujú vodu z Mesiaca, vraj môže ísť o nový zdroj raketového paliva!
17 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Podľa Open University môže byť „mesačná voda“ životne dôležitým zdrojom paliva, stavebného materiálu a dokonca aj pitnej vody pre astronautov.


BBC informuje, že vedci z Milton Keynes skúmajú spôsoby, ako môžu ľudia prežiť, keď sa vydajú na Mesiac. Tím vedcov na Open University (OU) zakladá svoju štúdiu na lunárnej pôde zozbieranej Neilom Armstrongom počas prvého pristátia na Mesiaci v roku 1969. Vzorky mesačnej horniny zozbierané počas misie NASA Apollo 11 sa skúmajú na Katedre fyzikálnych vied na OU v Milton Keynes.

Koncept zahŕňa zahrievanie pôdy, takže kyslík v nej reaguje s pridaným vodíkom a následne vytvára vodu. „Voda je jedným z najdôležitejších zdrojov, ktoré potrebujeme na prieskum vesmíru, nielen na podporu života ľudí, ale aj na výrobu raketového paliva,“ uviedla fyzikálna výskumníčka Hannah Sargeantová.

OSN vydáva „čiernu listinu“ spoločností podnikajúcich v Izraeli
OSN zverejnila databázu viac ako stovky spoločností, ktoré podľa nej podnikajú v izraelských sídlach na okupovaných palestínskych územiach. Zoznam bol síce vítaný palestínskym vedením, ale vyvolal zúrivú reakciu izraelských... Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Vedci dúfajú, že v spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a ruskými vedcami by sa experimenty mohli uskutočniť prakticky v južnom polárnom regióne Mesiaca. Nové techniky vyvinuté v Milton Keynes našli v niektorých horninách oveľa vyššiu koncentráciu vody, ako bolo zrejmé pri pôvodných výskumoch. Mahesh Anand, profesor planetárnej vedy a prieskumu na OU, propagoval hľadanie vody na Mesiaci už 10 rokov. Spolupracoval tiež s vedcami v Kolíne nad Rýnom v Nemecku, aby „roztavil“ pôdu z Mesiaca a vytvoril lunárne tehly na použitie v budúcich stavebných projektoch vo vesmíre.

Vedec Dr. Simon Sheridan vyvíja „hmotnostný spektrometer“ na prototype Moon roveru Luvmi, ktorý je navrhnutý tak, aby zaznamenával plyny na povrchu pri hľadaní vody. „Výroba vody, buď zo zamrznutých usadenín na lunárnych póloch alebo vody zo samotných hornín, bude prvým krokom k umožneniu takýchto dlhodobých misií na prieskum vesmíru,“ uvádza Sargeantová.

Izraelskí vojaci sa nechali presvedčiť falošnými „ženskými“ fotkami
Izraelská armáda tvrdí, že desiatky smartfónov izraelských vojakov bolo napadnutých palestínskou teroristickou organizáciou Hamas, ktorá sa vydávala za ženy hľadajúce pozornosť za zámerom získať od vojakov informácie. Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Timotej Dudka