OSN vydáva „čiernu listinu“ spoločností podnikajúcich v Izraeli
17 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

OSN zverejnila databázu viac ako stovky spoločností, ktoré podľa nej podnikajú v izraelských sídlach na okupovaných palestínskych územiach. Zoznam bol síce vítaný palestínskym vedením, ale vyvolal zúrivú reakciu izraelských vodcov.






CNN informuje, že po dokončení mandátu v uznesení prijatom Radou OSN pre ľudské práva v roku 2016 trvalo dokončenie databázy viac ako tri roky. Skupiny kampane ju privítali ako významný krok vpred v ich úsilí zabezpečiť, aby veľké podniky dodržiavali medzinárodné právo. Drvivú väčšinu zo 112 firiem uvedených v databáze tvoria izraelské spoločnosti vrátane mnohých hlavných bánk v krajine. Zoznam však obsahuje aj niekoľko známych medzinárodných spoločností, medzi ktoré patria okrem iného Motorola Solutions, General Mills, Trip Advisor a Airbnb zo Spojených štátov, Opodo a JC Bamford z Veľkej Británie a Alstom z Francúzska. Komisár OSN uznal, že uverejnenie zoznamu bolo kontroverzné.

„Sme si vedomí, že tento problém bol a bude aj naďalej veľmi sporný. Po rozsiahlom a dôkladnom revíznom procese sme však spokojní, že táto správa založená na faktoch odráža vážnosť tohto bezprecedentného a vysoko komplexného mandátu,“ uviedla Michelle Bachelet vo vyhlásení.

Izraelskí vojaci sa nechali presvedčiť falošnými „ženskými“ fotkami
Izraelská armáda tvrdí, že desiatky smartfónov izraelských vojakov bolo napadnutých palestínskou teroristickou organizáciou Hamas, ktorá sa vydávala za ženy hľadajúce pozornosť za zámerom získať od vojakov informácie. Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Timotej Dudka



Odpoveď Izraela bola jednoznačná. Izraelský prezident Reuven Rivlin uviedol, že táto iniciatíva bola „hanebná“ a pripomína „temné obdobia v našej histórii“. Minister zahraničia Izrael Katz obvinil Radu pre ľudské práva z vykonávania „diskriminačnej protizraelskej politiky“ a zverejnenie zoznamu predstavovalo „konečné odovzdanie tlaku vyvíjanému krajinami a organizáciami, ktoré majú záujem o poškodenie Izraela“.


Databáza identifikuje celý rad rôznych obchodných aktivít menovaných spoločností. Iba dve z nich odpovedali na žiadosť o vyjadrenie. Airbnb odmietla urobiť vyhlásenie a hovorca General Mills uznal, že spoločnosť mala továreň na výrobu pekárskych výrobkov v Atarote, ktorú Izrael považoval za súčasť nerozdeleného Jeruzalema a uviedol, že „približne polovica pracovnej sily sú Palestínčania, ktorí majú plné sociálne výhody.“


Pokiaľ ide o palestínske vedenie, ktoré sa stále snaží bojovať o medzinárodnú podporu v nadväznosti na vydanie mierového plánu Bieleho domu, v ktorom sa predpokladá, že Izrael pripojí 30% pôdy ako miesto určené pre budúci palestínsky štát. „Táto databáza je prvým konkrétnym krokom k tomu, aby bol Izrael zodpovedný za svoj nelegálny podnik, ktorý funuguje viac ako pol storočia,“ uviedol vo vyhlásení generálny tajomník Palestínskej organizácie pre oslobodenie (PLO) Saeb Erakat.

Nemecká chemická spoločnosť Bayer čelí pokute vo výške 245 miliónov eur za zničenie plodín miestneho farmára
Chemický a farmaceutický gigant Bayer AG sa musí odvolať proti súdnemu rozhodnutiu v štáte Missouri, v ktorom súd udelil spoločnosti pokutu vo výške 245 miliónov eur miestnemu pestovateľovi broskyne, ktorý vinil Bayer za poškodenie plodín.... Čítať ďalej
17 | 02 | 2020 | Timotej Dudka