Kollár vyzval Fica: Dokážte, že vám ide o ľudí a Sme rodina pomôže pri prijatí 13. dôchodkov
17 | 02 | 2020 I Platený PR článok

Ak chce Smer-SD získať podporu Sme rodina, musí ukázať, že im ide skutočne o ľudí. Takýto odkaz poslal predsedovi Robertovi Ficovi a premiérovi Petrovi Pellegrinimu šéf hnutia Boris Kollár.


Smer na čele s Ficom sa totiž len tri týždne pred voľbami rozhodol dať dôchodcom 13.dôchodky. Našim starkým ich pritom sľubovali už v predvolebnej kampani v roku 2010, teda pred desiatimi rokmi. Smer-SD mal na ich zavedenie osem rokov, nakoľko boli odvtedy pri moci dve volebné obdobia. K reálnym krokom však pristúpili až pred parlamentnými voľbami, v ktorých im hrozí výrazný prepad.

13. dôchodky schválila vláda na minulotýždňovom rokovaní v zrýchlenom konaní spolu s dvojnásobným navýšením rodinných prídavkov. Už zajtra by sa návrhom mali zaoberať poslanci Národnej rady. Do programu by mal byť zaradený aj Istanbulský dohovor. Opozíciu však tento postup vládneho Smeru pobúril a označili ho za volebnú korupciu. K iniciatíve svojho koaličného partnera sa odmietol pridať aj Most-Híd. Smeru tak chýbajú hlasy na to, aby mohol parlamentnú schôdzu so spomínanými bodmi otvoriť, ako aj hlasy na schválenie opatrení.

Z doterajších vyhlásení má Fico isté len hlasy SNS a ĽSNS, to však nestačí. Do nezávideniahodnej situácie sa dostalo Sme rodina. Kollárovci pôvodne zahlasovať za otvorenie schôdze nechceli, nakoľko s postupom koaličných strán nesúhlasia rovnako, ako zvyšok opozície. Na druhej strane však Boris Kollár a jeho kolegovia 13.dôchodky pre starkých žiadali už dávno a ľuďom ich sľubujú aj vo svojom predvolebnom programe. S návrhom prišli do parlamentu ako prví už v marci 2019, koalícia ho však vtedy nepodporila. O desať mesiacov – krátko pred voľbami – však Smer zmenil názor a s návrhom prišiel aj on. Ak by poslanci Sme rodina neumožnili jeho prijatie, šli by sami proti sebe a svojim presvedčeniam. A to aj napriek účelovému načasovaniu zo strany Fica a Pellegriniho.

Boris Kollár sa preto rozhodol dať Smeru šancu získať hlasy Sme rodina. A to ak splnia ich dve podmienky. Od bývalého premiéra žiada hnutie verejné ospravedlnenie ľuďom, ktorým 13.dôchodky sľuboval Fico už pred desiatimi rokmi. „Musí povedať, ľudia prepáčte, že som vás desať rokov klamal a okrádal, je to elementárna slušnosť voči nim. Chceme vedieť, či Robert Fico naozaj myslí na ľudí, alebo to robí len pre seba, aby si zachranil zadok," vyhlásil predseda Sme rodina.

Kollárovci zároveň vyzvali premiéra Pellegriniho, aby pomohol štyrom slovenským deťom, ktoré trpia vzácnou chorobou – spinálnou svalovou atrofiou. Jediný liek, ktorý by im mohol pomôcť prežiť plnohodnotný život, pochádza z Ameriky a jeho cena je 2 milióny dolárov. Deťom musí byť podaný do druhého roka života.

Poisťovne u nás ho nepreplácajú, nakoľko nie je zaradený do kategórie povolených liekov u nás. Na liečbu týchto detí už boli spustené zbierky, suma, ktorú rodičia potrebujú, je však príliš vysoká. „Prosím Petra Pellegriniho, aby dal osem miliónov z rezervy predsedy vlady na záchranu štyroch životov. Ak vedel nájsť 700 miliónov na krytie sociálnych opatrení, ktoré si vymyslel R. Fico, tak je na čase zohnať 8 miliónov na záchranu štyroch životov maličkych detí," zdôraznil Kollár.

Podľa Sme rodina sa teraz uvidí, či to Smer-SD myslí s ľuďmi vážne, alebo si len zúfalo zachraňuje padajúce preferencie. Ak sa tak nestane, Kollár prisľúbil, že ak bude po voľbách sučasťou vládnej koalície, do 2 tyždnov zabezpečí tú sumu zo štátneho rozpočtu a zachráni tie deti. A zaroveň jedným dychom dodáva, že okrem toho dá zriadiť špeciálny útvar boja proti potieraniu korupcie politicky exponovanými osobami - ergo politikmi.

Matovič ani po desiatich rokoch v politike nepozná reálne problémy ľudí
Ešte nemáme ani po voľbách a už je nová vláda nestabilná. Strany, ktoré sa pasujú do politickej zmeny, sa navzájom kritizujú a kladú si podmienky, čo začína mávať aj ich preferenciami. Čítať ďalej
06 | 02 | 2020 | Peter Bachan