Putin nepovolí homosexuálne sobáše, pokiaľ bude hlavou štátu!
14 | 02 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Ruský prezident Vladimir Putin dal dnes najavo, že nepovolí v Rusku sobáše párov rovnakého pohlavia, dokiaľ bude šéfom štátu. "Zopakujem ešte raz, že pokiaľ budem prezidentom, u nás nebude žiadny rodič č.1 a rodič č.2. Budú otec a mama," zdôraznil prezident podľa ruských agentúr počas dnešnej porady o chystaných zmenách ústavy. Medzi návrhmi sa totiž podľa jednej poslankyne objavilo aj želanie zakotviť v základnom zákone, že rodina je zväzkom muža a ženy.


Putin poznamenal, že táto formulácia je diskutabilná. "Povedala ste, že rodina je zväzok muža a ženy. Ale čo keď ide o neúplnú rodinu? Čo potom? Dovoľte nám spresniť niektoré veci. Sobáš - to je zväzok muža a ženy, ale s rodinou je to trošku inak," uviedol prezident podľa agentúry Interfax.

Výrazy "rodič č.1 a rodič č.2" sú podľa tlače narážka na termíny z nových francúzskych zákonov. Naopak Rusko od roku 2013 trestá "propagandu netradičných spôsobov života medzi mladistvými".

Putin sa počas viac ako dvoch desiatkách rokov pri moci úzko zblížil s pravoslávnou cirkvou a snaží sa Rusko odpútať od západných hodnôt, vrátane postojov voči homosexualite, poznamenala agentúra Reuters.

Putin počas porady podporil okrem iného nápad v ústave zakázať postúpenie akejkoľvek časti ruského územia. Tento krok podľa Reuters pravdepodobne nahnevá Japonsko a Ukrajinu, ktoré majú s Ruskom územné spory. Rusko na jar 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Už desiatky rokov tiež vedie spor s Japonskom o štyri Kurilské ostrovy na Ďalekom východe, ktoré na konci druhej svetovej vojny obsadili sovietski vojaci. Tento spor obom krajinám doteraz bránia uzavrieť mierovú zmluvu.

Putin navrhol zmeny v ústave vo svojom posolstve o stave krajiny v polovici januára. Ústavné zmeny majú terajšiemu prezidentovi podľa jeho kritikov zabezpečiť kontrolu nad ruskou politikou aj po roku 2024, keď mu skončí terajší prezidentský mandát.

Dôvera Rusov v Putina veľmi prudko klesá
Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi dôveruje 35 percent občanov Ruska. V porovnaní s vlaňajším septembrom sa jeho podpora znížila o štyri percentuálne body, ale od novembra 2017 až o 24 percentuálnych bodov (z 59 percent). Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | TASR