Dôvera Rusov v Putina veľmi prudko klesá
12 | 02 | 2020 I TASR

Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi dôveruje 35 percent občanov Ruska. V porovnaní s vlaňajším septembrom sa jeho podpora znížila o štyri percentuálne body, ale od novembra 2017 až o 24 percentuálnych bodov (z 59 percent).


Vyplýva to z prieskumu, ktorý v januári vykonalo Analytické centrum Jurija Levadu, známe ako Centrum Levada. Jeho výsledky uverejnil denník Vedomosti. Riaditeľ Centra Levada Lev Gudkov vysvetlil pokles dôvery Putinovi tým, že Rusov "dráždi" a "sú z neho unavení".

Sociológ sa domnieva, že verejné prejavy ruského lídra a jeho nové zaujatie pre sociálnu oblasť majú na voličov len krátkodobý účinok. Gudkov však poznamenal, že Putinovo pôsobenie vo funkcii prezidenta naďalej schvaľuje 60-70 percent respondentov.

Z prieskumu vyplýva, že dôvera ministrom obrany a zahraničných vecí Sergejovi Šojguovi a Sergejovi Lavrovovi v januári stúpla, čo podľa Centra Levada súvisí s udalosťami v medzinárodnej politike, ku ktorým došlo v januári - vrátane nárastu napätia medzi USA a Iránom.

USA hlásia "pozoruhodný pokrok" v rokovaniach s Talibanom
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v telefonáte s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním signalizoval "pozoruhodný pokrok" v rozhovoroch medzi Washingtonom a radikálnym hnutím Taliban. Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | TASR