Kandidát na starostu Paríža podporovaným prezidentom Macrónom odstúpil kvôli explicitnému videu
14 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Benjamin Griveaux, podporovaný francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý sa rozhodol kandodovať na starostu Paríža v miestnych voľbách budúci mesiac, sa stiahol ako kandidát po tom čo výšli na verejnosť explicitné video a niektoré jeho súkromné správy. Informuje FT.


Náhle odvolanie pána Griveauxa, ktorý sa vzdal funkcie hovorcu vlády, aby zastával funkciu primátora francúzskeho hlavného mesta, je ďalšou ranou pre pána Macrona a jeho vládnucu stranu La République en Marche (LREM), ktorá sa pripravuje na celoštátne komunálne voľby.

Na piatkovej emocionálnej tlačovej konferencii označil pán Griveaux, ktorý v prieskumoch verejnej mienky skončil na treťom mieste, útoky proti nemu za „nečestné“. „Nechcem tomuto, už viac vystavovať seba ani svojeu rodinu, keď sú povolené všetky údery pod pás. Parížania si zaslúžia dôstojnú kampaň, “uviedol.

"Už viac ako rok sme s mojou rodinou trpeli hanlivými výpoveďami, klamstvami, klebetami, anonymnými útokmi, odhalením ukradnutých súkromných rozhovorov a hrozbami smrti," uviedol. "Tento prúd špiny ma ovplyvnil a predovšetkým poškodil tých, ktorých milujem."

Pán Griveaux sa nevyjadril k autentickosti video materiálu alebo správ distribuovaných na sociálnych médiách.

Pád Griveauxa skomplikuje záležitosti strany pána Macrona, ktorá sa už teraz snažila získať post parížského primátora od úradujúcej socialistky Anny Hidalgo z dôvodu rozdielov v táboroch.

Cédric Villani, okúzľujúci matematik a bývalý poslanec parlamentu za LREM, sa už postavil proti pánovi Macronovi a spustil svoju vlastnú kampaň po tom, čo stratil nomináciu za stranu pána Griveauxa, a následne bol zo strany vylúčený. Hovorca pána Griveaux uviedol, že jeho kampaň by v krátkom čase vymenovala novú osobu, ktorá by ho nahradila ako kandidáta LREM na prácu starostu.

Nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že úradujúca pani Hidalgo je medzi parížskymi voličmi obľúbená. Nasleduje Rachida Dati, stredopravá politička, ktorá bola ministerka spravodlivosti za prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Pán Villani bol na piatom mieste, ale teraz mohol získať podporu od liberálov, ktorí opustili oficiálneho kandidáta LREM po páde pána Griveauxa. Vyjadril „plnú a úplnú“ podporu svojho padlého rivala v piatok. Na Twitteri napísal: „Nečestný útok, ktorý utrpel, je vážnou hrozbou pre našu demokraciu.“



Piotr Pavlenski, kontroverzný ruský umelec, ktorý získal politický azyl vo Francúzsku a podporoval hnutie protivládne gilety pre juniorov, vyhlásil zodpovednosť za zverejnenie videa online a novinám Libération povedal, že chce „odsúdiť pokrytectvo“ o rodinných hodnotách.

Povedal, že dostal video zo zdroja, ktorý mal s pánom Griveauxom konsenzuálny vzťah. Minulý rok bol pán Pavlenski odsúdený na trest odňatia slobody za spustenie paľby do vchodu do centrálnej banky Banque de France, čo označil za performance-art umelecké dielo.

VIDEO: V parížskych uliciach opäť vládne slzný plyn a svetlice. Žlté vesty a demonštrácie proti dôchodkovým reformám ani zďaleka nekončia
Hlavné mesto Francúzska sa nachádza uprostred chaotického víkendu, keď sa v uliciach stretli protivládne Žlté vesty a ľudia demonštrujúci proti nadchádzajúcej dôchodkovej reforme. Čítať ďalej
04 | 01 | 2020 | Marek Molnár