Vláda bude rokovať o zdvojnásobení prídavkov na deti a o zavedení 13. dôchodku
12 | 02 | 2020 I TASR

Ministri sa na dnešnom rokovaní vlády budú okrem návrhov z ministerstva kultúry venovať aj zdvojnásobeniu prídavkov na dieťa a zavedeniu trinástych dôchodkov pre penzistov.


Ako uviedol na utorkovej tlačovej besede premiér a podpredseda strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Peter Pellegrini, strana plánuje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorom by sa tieto návrhy schválili v skrátenom legislatívnom konaní. K mimoriadnej schôdzi sa prikláňa aj šéf národniarov Andrej Danko, ktorý schôdzu podporí pod podmienkou, že sa zrušia diaľničné známky a definitívne sa odmietne Istanbulský dohovor.

Pellegrini v utorok informoval, že na dnešnom stretnutí vlády by sa malo rokovať o schválení zdvojnásobenia prídavkov na deti a o zavedení 13. dôchodku. Tie by sa mali penzistom prvýkrát vyplácať už v decembri tohto roka. Strana Smer-SD plánuje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej by poslanci okrem schválenia týchto návrhov v skrátenom legislatívnom konaní, zastavili ratifikáciu Istanbulského dohovoru.

Rezort životného prostredia chce prispievať ľuďom na kúpu bicykla až tisíckou eur
Až do tisíc eur chce Ministerstvo životného prostredia SR ľuďom prispievať na kúpu bicykla. Opatrenie má prinútiť Slovákov, aby menej využívali automobily. Cieľom tiež je vybudovanie dostatku cyklotrás. Správu zverejnili Hospodárske... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová


K mimoriadnej schôdzi sa hlási aj šéf národniarov Andrej Danko, ktorý schôdzu podporí len vtedy, ak sa zrušia diaľničné známky a definitívne sa odmietne Istanbulský dohovor. Šéf koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár k návrhom na zavedenie 13. dôchodku a zvýšenie rodinných prídavkov uviedol, že môže v rozpočte spraviť „800-miliónovú dieru“. Dodal tiež, že vláda už prijala návrhy o obmedzení výdavkov.

Na vláde sa budú ministri venovať aj podujatiami k 75. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny. Na tie by mali podľa návrhu ministerky kultúry vyčleniť 3,5 milióna eur. Peniaze by mali ísť napríklad na slávnostné spomienkové zhromaždenie, multimediálne výstavné projekty či výrobu filmu o oslobodzovaní Slovenska v rokoch 1944 až 1945. Ďalšie peniaze by mali ísť na medzinárodnú odbornú konferenciu k 75. výročiu, akvizíciu bojovej techniky z druhej svetovej vojny a aj na komplexnú obnovu vojenského cintorína s pamätníkom Háj Nicovô. Podľa návrhu by sa mal zorganizovať aj Deň ozbrojených zložiek a záchranných systémov s deťmi či rôzne koncerty.

Klimatické zmeny tvrdo zasiahnu aj Slovensko. Môžeme prísť o polovicu vodných zdrojov
Slovensko môže do roku 2075 prísť až o polovicu vodných zdrojov pričom škody na poľnohospodárstve, v dôsledku negatívnych klimatických zmien, môžu presiahnuť miliardu eur. V súhrnnej správe o tom informuje nezisková organizácia Greenpeace Slovensko.... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok


Kabinet sa bude zaoberať aj Piatou správou o stave používania štátneho jazyka na území Slovenskej republiky. Ministerstvo kultúry predkladá vláde správu každé dva roky. V správe sa uvádza, že v spoločnosti sa udržiava potreba vyjadrovať sa vo verejnom priestore kultivovane a zrozumiteľne. Sú však aj také prejavy, ktoré porušujú stanovené normy.

Takéto porušenia sa osobitne ostro pociťujú u verejných činiteľov. V mediálnej sfére sa občania sťažovali napríklad na nesprávnu výslovnosť hlásky „ľ“ a koncoviek „le“ a „li“, ktoré sú vyslovované tvrdo. Sťažnosti podali aj na používanie anglických názvov vysielaných programov či na odvysielanie filmov s českým dabingom a na používanie bohemizmov. Ministerstvo v správe navrhuje riešenia podporujúce postavenie štátneho jazyka tak, aby odolal globalizačným tlakom a zabezpečila sa jeho stabilita, kultivácia či plynulý a prirodzený vývin.

Polícia obvinila mužov, ktorí mali pomáhať v nelegálnom zamestnávaní cudzincov
Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii zadržali v utorok v okrese Galanta troch mužov, ktorí čelia obvineniu za pokračovací zločin prevádzačstva v spolupáchateľstve. Muži mali pomáhať v nelegálnom zamestnávaní... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | TASR