Víchrica vychýlila hladinu Balatonu
12 | 02 | 2020 I Karolína Kristínová

Orkán, ktorý v pondelok zasiahol aj územie Maďarska, pokračoval v pustošení aj v utorok.


Vplyvom víchrice sa vychýlila hladina Balatonu. Na západe Balatonu, pri meste Keszthelyi, namerali pokles vodnej hladiny až o 51 centimetrov. Na opačnom, východnom konci jazera, pri Balatonfűzfő, zas hladina stúpla o celých 42 centimetrov. Vody jazera sa na viacerých miestach vyliali z brehov.

Najviac škôd zaznamenali v Šomodskej, Zalianskej a Rábsko-mošonsko-šopronskej župe, kde vietor s rýchlosťou miestami až 100 km/h vyvracal veľké stromy.

Podľa informácií Úradu civilnej ochrany OKF v pondelok hasiči zasahovali celkom v 460 prípadoch. Víchrica poškodila na 140 budovách strešné konštrukcie i komíny, z nich takmer sto budov sú súkromné obydlia, zvyšok boli verejné budovy. Požiarnici museli odstraňovať vyvrátené stromy až na 240 miestach. Tisíce odberných miest zostalo bez elektriny.

Meteorológovia varovali pred silným vetrom aj v priebehu celého utorka. Výstrahy druhého stupňa vydali pre viaceré zadunajské župy.

Klimatické zmeny tvrdo zasiahnu aj Slovensko. Môžeme prísť o polovicu vodných zdrojov
Slovensko môže do roku 2075 prísť až o polovicu vodných zdrojov pričom škody na poľnohospodárstve, v dôsledku negatívnych klimatických zmien, môžu presiahnuť miliardu eur. V súhrnnej správe o tom informuje nezisková organizácia Greenpeace Slovensko.... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok